Beasiswa Darmasiswa

Beasiswa dari pemerintah untuk mempelajari bahasa dan budaya Indonesia

DARMASISWA adalah program beasiswa yang ditawarkan kepada seluruh mahasiswa asing dari negara yang memiliki hubungan diplomatik dengan Indonesia untuk belajar Bahasa, seni dan budaya. Peserta dapat memilih President University sebagai salah satu universitas resmi yang terdaftar sebagai penyelenggara program. Program ini diselenggarakan oleh Kementerian Pendidikan dan Kebudayaan (Kemdikbud) bekerja sama dengan Kementerian Luar Negeri (Kemlu).

DARMASISWA dimulai pada tahun 1974 sebagai bagian dari inisiatif ASEAN’s (Association of South East Asian Nations), hanya menerima siswa dari negara-negara ASEAN. Namun, pada tahun 1976 program ini diperluas dengan melibatkan siswa dari negara lain seperti Australia, Kanada, Perancis, Jerman, Hongaria, Jepang, Meksiko, Belanda, Norwegia, Polandia, Swedia, dan Amerika Serikat. Pada awal tahun 90-an, program ini diperluas lagi hingga mencakup semua negara yang memiliki hubungan diplomatik dengan Indonesia. Hingga saat ini, jumlah negara yang berpartisipasi dalam program ini lebih dari 80 negara.

Tujuan utama program DARMASISWA adalah untuk mempromosikan dan meningkatkan minat terhadap bahasa dan budaya Indonesia di kalangan pemuda negara lain. Ini juga telah dirancang untuk memberikan hubungan budaya dan pemahaman yang lebih kuat di antara negara-negara yang berpartisipasi. Di President University, DARMASISWA dianggap sebagai salah satu program inti kami untuk internasionalisasi kampus. Oleh karena itu, kami telah menyiapkan program selama setahun yang komprehensif yang dirancang khusus untuk memastikan bahwa mahasiswa akan mendapatkan pengalaman yang tak terlupakan selama berada di sini. Di akhir program, mahasiswa tidak hanya dapat berbicara dalam bahasa Indonesia, tetapi juga memahami budaya dan cara hidupnya melalui berbagai acara dan kegiatan budaya di President University dan mengunjungi banyak tempat wisata dan pusat budaya ternama di Indonesia.

Contoh Timeline
  • Eligibility Criteria
  • 1. Preferably student
    2. Has completed secondary education or its equivalent
    3. Minimum age 17 years and not older than 35 years of age
    4. Able to communicate in English and additional Bahasa Indonesia (proven by English Language Proficiency Certificate: TOEFL/TOEIC/IELTS or OTHER CERTIFICATE if applicable)
    5. In good health as proven by a Medical Certificate (medical check-up result)
    6. Unmarried
    7. Have basic knowledge of the field you're applying

• Required Documents
  • 1. Curriculum vitae/resume
    2. Medical certificate
    3. Passport valid at least 18 months from time of arrival in Indonesia (estimated arrival : 1st August 2017)
    4. Recommendation Letter from Education Institution / Professional Institution on official letterhead and signature (in English)
    5. Last academic transcript and certificate (in English)
    6.
    Language certificate (if applicable)
    7.
    Other certificates that related to the field you're applying (if applicable)
    8.
    Writing essay about purpose of study (in English or Bahasa Indonesia with a maximum 500 words)

• What are Covered?
  • 1. Students’ monthly stipend at President University
    2. Students will be provided with accommodation and transportation during the Orientation Program if time arrival in time with the schedule from the Ministry of Education and Culture.
    3.
    Students will get settlement allowance when attending the Orientation Program.
    4.
    Students legal permit arrangement will be supported by President University and the Ministry of Education and Culture.

• Timeline
  • 1. Online registration – January until March
    2. Interview at related Indonesian Embassy/Indonesian Consulate General – February until March
    3. Selection by the University (online) – March until April
    4. Announcement – April
    5. Attendance confirmation – April
    6. Final announcement – May
    7. Flight itinerary confirmation – May until August
    8. Arrival at Jakarta, Indonesia – August
    9. Estimated arrival and orientation at Indonesia – Late August
    10. Orientation program at Jakarta, Indonesia – August

This schedule may change any time.
  • Procedure
  • 1. Prospective students are required to register and submit all documents in DARMASISWA RI official website . Prospective students who are not in the students’ home country are not allowed to be registered through the Indonesian Embassy/Consulate General in the participating countries (non-citizenship)
    2. Upload your documents
    3. When you are asked to choose university, choose President University

To read the official regulations from Ministry of National Education and Culture, visit the link: http://darmasiswa.kemdikbud.go.id/regulations/ .

President University bangga menjadi member dari:

Alamat:

International Office