Aktual

Berita terkini di PresUniv

Tanggal Post: 02 Sep 2019

Aside from carrying out the educational responsibilities towards students through formal in-class interaction, lectures also bear the duties of research, composing, and publishing his research into reputational journals. Lecturers might find it challenging to perform the daily routine of teaching students while at the same time working on their research if not equipped with the right skills and insights on journal article writing.

In response to this situation, President Development Center organized a one day workshop entitled “How to Publish Article in International Journal-Scopus Indexed” on August 29, 2019, at President Executive Club, Jababeka. Lecturers of various study programs joined Prof. Dr. Jony Haryanto and Adhi Setyo Santoso S.T., MBA, (Ph.D Candidate) in two consecutive sessions on this journal article writing workshop.

With his experience in writing for Scopus indexed journals and books, Prof. Jony shared his insights on choosing topics and journals, technical writing: from abstract to conclusions,  submission process, reviewing process, accepted journal,  why it is rejected, and how to win national and international grants. “Now that President University has acquired A accreditation and that the lectures are delivered in English, I believe the lecturers are more than capable to write journal articles in English. I hope to see 200 articles published in Scopus indexed journals by President University lecturers this year,” Prof. Jonyexplained.

He also hopes that after joined this workshop, lecturers would be encouraged to write and publish more high-quality articles to be published in reputational journals or books. (APW)

Selain memikul tanggung jawab untuk mengajar secara formal di dalam kelas, seorang dosen juga memiliki kewajiban untuk melakukan penelitian serta menulis dan mempulikasikan hasil penelitiannya di jurnal berreputasi. Seorang dosen mungkin akan merasa kesulitan untuk melakukan tugas sehari-hari yaitu mengajar dan melakukan penelitian secara bersamaan tanpa keterampilan dan wawasan yang tepat tentang penulisan jurnal penelitian.

Menanggapi situasi ini,President Development Center melaksanakan workshop berjudul “How to Publish Article in International Journal-Scopus Indexed” pada 29 Agustus 2019 di President Executive Club, Jababeka. Dosen dari berbagai macam program studi mengikuti workshop yang difasilitatori oleh Prof. Dr. Jony Haryanto dan Adhi Setyo Santoso S.T., MBA, (kandidat doktor) ini.

Dengan pengalamannya yang memumpuni dalam menulis jurnal terindeks scopus dan buku, Prof. Jony berbagi wawasan mengenai pemilihan topik, teknik penulisan: dari abstrak hingga kesimpulan, proses pengumpulan, proses review, penerimaan jurnal, mengapa sebuah jurnal ditolak, dan bagaimana memenangkan hibah nasional dan internasional. “Saat ini President University telah terakreditasi A dan dosen-dosennya mengajar menggunakan Bahasa Inggris. Saya yakin dosen-dosen President University sangat mampu untuk menulis jurnal dalam Bahasa Inggris. Saya menargetkan 200 jurnal artikel terindeks scopus ditulis oleh dosen-dosen President University di tahun 2019 ini,” ungkap Prof. Jony.

Ia berharap setelah mengikuti workshop ini, para dosen akan terdorong untuk meluangkan waktunya untuk menulis dan mempublikasikan lebih banyak jurnal artikel berkualitas yang akan dipublikasikan di jurnal dan buku. (SL)