Published: 12 Mar 2021

To improve students' abilities and understanding of qualitative research, the Faculty of Business, President University (PresUniv), held a General Lecture: Best Practice and Challenges in Qualitative Research, Saturday (6/3). This general lecture presented Maria Jacinta Arquisola, MHRM., Ph.D., Dean Faculty of Business, PresUniv, as a speaker and guided by Dr. Dra. Genoveva, M.M., Program Leader of Management Study Program, PresUniv. This general lecture was attended by more than 200 PresUniv students from various study programs, such as Management, Accounting, and Business Administration.

In this general lecture, Jacinta explained that qualitative research means that researcher focuses on observable phenomena, theories should be tested and the knowledge derived is generalizable. She said, "Generalization means that the qualitative data can be applied to any segment of the population."

Jacinta also explained the importance of conducting qualitative research. "Through qualitative research, we can get in-depth information, new perspectives, and understand emic perspectives or insider’s perspectives that come from the culture where the respondents are situated," she explained. She added that qualitative research can also provide a better understanding of new things or phenomena and help us to understand phenomena in our own environment. (Gilang Suryanata, PR team. Photo: Doc. Webinar)

Kuliah Umum Penelitian Kualitatif dari Fakultas Bisnis, PresUniv

Untuk meningkatkan kemampuan dan pemahaman mahasiswa mengenai penelitian kualitatif, Fakultas Bisnis, President University (PresUniv), mengadakan General Lecture: Best Practice and Challenges in Qualitative Research, Sabtu (6/3). Kuliah umum ini menghadirkan Maria Jacinta Arquisola, MHRM., Ph.D., Dekan Fakultas Bisnis PresUniv, sebagai pembicara dan dipandu oleh Dr. Dra. Genoveva, M.M., Ketua Program Studi (Prodi) Management, PresUniv. Kuliah umum ini diikuti oleh lebih 200 mahasiswa PresUniv dari berbagai prodi, seperti Management, Accounting, dan Business Adminitration.

Dalam kuliah umum ini, Jacinta memaparkan bahwa penelitian kualitatif berarti peneliti harus fokus pada fenomena yang dapat diamati, teori yang harus diuji dan pengetahuan yang diperoleh dapat digeneralisasikan. Katanya, “Generalisasi berarti data kualitatifnya dapat diterapkan ke setiap segmen populasi.”

Jacinta juga menjelaskan mengenai pentingnya melakukan penelitian kualitatif. “Melalui penelitian kualitatif, kita bisa mendapatkan informasi secara mendalam, perspektif baru, dan memahami perspektif emic atau perspektif orang dalam yang berasal dari budaya tempat responden berada,” paparnya. Ia menambahkan, penelitian kualitatif juga bisa memberikan pemahaman yang lebih baik tentang hal atau fenomena baru dan membantu kita untuk memahami fenomena pada lingkungan kita sendiri. (Gilang Suryanata, tim PR. Foto: Dok.Webinar)