Published: 05 Jan 2021

The digital era makes e-commerce business grow rapidly. This was stated by Charles Lim, Alumnus of the Business Administration (BA) study program, President University (PresUniv), who became Founder and CEO of IDexpress Indonesia. Charles shared his experiences through Tagar Tv Youtube channel, Thursday (31/12). He explained that logistics is a major obstacle in e-commerce business. This obstacle then turned into an opportunity. Equipped with knowledge during PresUniv's lectures, such as Principles of Management and Supply Chain Management, as well as experience working at one of the largest logistics companies in Indonesia, Charles then decided to build his own logistics company, IDexpress Indonesia. Currently, IDexpress is a shipping company with a management system with leading technology.

Charles admitted that he got his business idea from studying at PresUniv. He said, "During my study at the BA study program, I chose the Retail Business concentration. Then, there is the Entrepreneurship course. All of that inspired me to make a career and innovate as well as build new business model." Not only that. PresUniv’s lectures that are in English and his experiences in interacting with foreign lecturers and students also make it easier for him to build connections and find work in top international companies. All of that later became Charles’ asset when he built his own business.

To all audiences, Charles advised not to worry about pursuing a career. "Enjoy your time as a student. Build the widest possible network, and learn everything you can learn while at university. All of that will be useful for your future career,” he said. (Putri Krisna Paramita, tim PR)

Charles Lim Berbagi Cerita Membangun IDexpress Indonesia

Era digital membuat bisnis e-commerce berkembang pesat. Demikian diungkapkan Charles Lim, alumni Prodi Business Administration (BA), President University (PresUniv), yang menjadi pendiri dan Direktur Utama IDexpress Indonesia. Charles berbagi pengalamannya melalui kanal Youtube Tagar Tv, Kamis (31/12). Paparnya, logistik menjadi kendala utama dalam bisnis e-commerce. Kendala inilah yang ia ubah menjadi peluang. Berbekal ilmu selama kuliah PresUniv, seperti Principle of Management dan Supply Chain Management, serta pengalaman bekerja di salah satu perusahaan logistik terbesar di Indonesia, Charles kemudian memutuskan membangun perusahaan logistik sendiri, IDexpress Indonesia. Saat ini IDexpress menjadi perusahaan ekspedisi dengan sistem manajemen dengan teknologi terdepan.

Charles mengaku, ide bisnisnya ia peroleh dari hasil belajar di PresUniv. Katanya, “Selama kuliah di Prodi BA, saya memilih konsentrasi Retail Business. Kemudian, ada mata kuliah Entrepreneurship. Semua itu menginspirasi saya untuk berkarier serta berinovasi dan membangun model bisnis baru.” Bukan hanya itu. Perkuliahan di PresUniv yang berbahasa Inggris dan pengalamannya berinteraksi dengan dosen dan mahasiswa asing juga memudahkannya membangun koneksi dan mencari pekerjaan di perusahaan internasional papan atas. Semua itu kemudian menjadi modal ketika Charles mendirikan bisnis sendiri.

Kepada seluruh audiens, Charles berpesan untuk tidak khawatir dalam meniti karier. “Nikmati waktumu sebagai mahasiswa. Bangun jaringan seluas mungkin, dan pelajari semua yang dapat kamu pelajari selama di universitas. Semua itu akan berguna untuk karier kita ke depan,” ujarnya. (Putri Krisna Paramita, tim PR)