Published: 16 Nov 2020

To increase the capacity and knowledge of its students, President University's Visual Communication Design (DKV) held a series of VCD's Professional Illustrator Sharing Session webinars. In the latest edition last week (7/11), Lintang Ratna Anindita, M.Ds., a lecturer at the DKV President University, invited Sara Alfageeh, an illustrator from Boston and Rachel Ajeng, a Jakarta-based illustrator to share their professional experiences in a webinar entitled “Illustration from the East and West”.

On this occasion, Sara and Rachel shared the stories behind their great works and various tips for discovering their personal artistic styles. Apart from that, they also shared how they were able to catch the eyes of various prestigious clients and how they grew to become who they are today. While both of them have also been students, they conveyed some motivational words for the students. "No matter what professional stage you’re at, you always need to have someone tell you to go easy on yourself," says Sara.

Meanwhile, Lintang, as a lecturer in the Professional Practices in Design course, revealed that the sincerity and passion of the two speakers for their work were clearly translated in their presentations. "Through this webinar, I hope students can practice and apply a thing or two as professionals and are as inspired as I am to keep on creating,” he said.

Sara (sara-alfa.com) gained publicity for creating Marvel's first Muslim superhero character in the comic series, Magnificent Ms. Marvel. She is currently working on his own graphic novel, Squire, and recently illustrated a Google Doodle to commemorate the birthday of a pioneering Egyptian children's author. Meanwhile, Rachel is well-known on social media (@rachelajeng) as a talented illustrator who knows how to handle a paintbrush. Her passion for fashion and beauty has led her to work with many well-known clients such as Chanel, Shiseido, L'Occitane, and many more. (VCD/SL)

‘Illustration from the East and West,’ Sharing Session dari Para Profesional dalam Bidang Desain Komunikasi Visual

Untuk meningkatkan kapasitas dan pengetahuan mahasiswanya, Desain Komunikasi Visual (DKV) President University mengadakan rangkaian acara webinar VCD’s Professional Illustrator Sharing Session. Dalam edisi terbarunya pekan lalu (7/11), Lintang Ratna Anindita, M.Ds., dosen DKV President University, mengundang Sara Alfageeh, seorang ilustrator dari Boston dan Rachel Ajeng, seorang ilustrator yang berbasis di Jakarta untuk membagikan pengalaman profesionalnya dalam webinar bertajuk “Illustration from the East and West”.

Dalam kesempatan ini, Sara dan Rachel memaparkan cerita di balik karya hebat mereka serta berbagai tips untuk menemukan gaya artistik mereka masing-masing. Selain itu, keduanya juga menceritakan bagaimana mereka dapat menarik perhatian dari berbagai klien ternama dan bagaimana mereka bertumbuh menjadi seorang profesional seperti sekarang ini. Sementara keduanya juga pernah menjadi mahasiswa, mereka menyampaikan beberapa kata motivasi untuk para mahasiswa. “TIdak peduli seberapa profesional Anda, Anda selalu akan membutuhkan seseorang untuk mengingatkan Anda untuk tidak terlalu keras terhadap diri sendiri,” ujar Sara.

Sementara itu, Lintang, sebagai dosen pengampu mata kuliah Professional Practices in Design, mengungkapkan bahwa ketulusan dan semangat kedua pembicara akan pekerjaan mereka sangat terlihat selama presentasi berlangsung. “Melalui webinar ini, saya harap para mahasiswa dapat mempraktikkan satu atau dua hal yang mereka dapat saat menjadi profesional nanti. Saya juga berharap mereka dapat terinspirasi sama seperti saya, untuk terus berkreasi,” ujarnya.

Sara (sara-alfa.com) mendapat publisitas karena menciptakan karakter pahlawan super Muslim pertama Marvel dalam serial komik, Magnificent Ms. Marvel. Saat ini ia sedang mengerjakan novel grafisnya sendiri, Squire, dan baru-baru ini mengilustrasikan Google Doodle untuk memperingati ulang tahun pengarang anak-anak asal Mesir. Sementara itu, Rachel terkenal di media sosial (@rachelajeng) sebagai ilustrator berbakat yang ahli dalam seni melukis menggunakan kuas. Kecintaannya pada mode dan kecantikan telah membawanya bekerja dengan banyak klien ternama seperti Chanel, Shiseido, L’Occitane, dan banyak lagi. (VCD/SL)