Published: 02 Nov 2020

In preparing a career path for law students, the Law Study Program of President University held a Legal Career and Preparation Sharing Session on Friday, 30 October 2020. This event invited Rahadiyan Yana, President University alumnus batch 2012 who is now working as an associate at Hadiputranto, Hadinoto & Partners (HHP), Baker McKenzie Indonesia, one of the leading law firms in Indonesia.

On this occasion, Yana shared some tips on how to join Indonesia's top law firms. Yana emphasizes four aspects of personal qualities as the most important things in starting a career, namely intellectuality, dedication, humanity, and gravitas.

According to Yana, intellectuality is the supremacy of knowledge, both in theory and practice. "We must equip ourselves with the basic knowledge of law because later clients will look for us to provide legal advice," he said. Next, Yana explained about dedication and humanity. According to him, dedication is related to the drive for excellence and personal responsibility, while humanity is how we become good human beings and law-abiding citizens. And finally, he explained gravitas which is a project in credibility and influence on ourselves and the environment.

This sharing session was followed by an hour-long question and answer session, where Yana and the students discussed more specific matters regarding careers in the field of Law. Then, the event ended with a message from the speaker for students in pursuing their careers in the future. (PT/SL)

Rahadiyan Yana, Alumni President University Sekaligus Associate di HHP (Baker McKenzie Indonesia) Membagikan Pengalamannya sebagai Praktisi Hukum dalam Legal Career and Preparation Sharing Session

Dalam mempersiapkan jalur karir mahasiswa hukum, Program Studi Hukum President University mengadakan Legal Career and Preparation Sharing Session pada Jumat, 30 Oktober 2020. Acara ini mengundang Rahadiyan Yana, alumni Hukum President University yang kini bekerja sebagai associate di Hadiputranto, Hadinoto & Partners (HHP), Baker McKenzie Indonesia, salah satu firma hukum ternama di Indonesia.

Dalam kesempatan ini, Yana membagikan beberapa tips cara bergabung dengan firma hukum papan atas Indonesia. Yana menekankan pada empat aspek dalam kualitas pribadi sebagai hal terpenting dalam memulai karir, yaitu intelektualitas, dedikasi, kemanusiaan, dan gravitas.

Menurut Yana, intelektualitas adalah supremasi pengetahuan, baik dalam teori maupun praktik. “Kita harus membekali diri dengan dasar ilmu hukum karena nanti klien akan mencari kita untuk memberikan nasehat hukum,” ujarnya. Selanjutnya, Yana menjelaskan tentang dedikasi dan kemanusiaan. Menurutnya, dedikasi terkait dengan dorongan untuk unggul dan tanggung jawab pribadi, sedangkan kemanusiaan adalah bagaimana kita menjadi manusia yang baik serta warga negara yang taat hukum. Dan terakhir, dia menjelaskan tentang gravitas, yaitu proyek dalam kredibilitas dan pengaruh terhadap diri sendiri dan lingkungan.

Sharing session ini dilanjutkan dengan sesi tanya jawab selama satu jam, dimana Yana dan para mahasiswa membahas hal-hal yang lebih spesifik seputar karir dalam bidang Hukum. Kemudian, acara diakhiri dengan pesan dari pembicara untuk mahasiswa dalam mengejar karirnya nanti. (PT/SL)