Published: 29 Oct 2020

To improve the quality and capacity of its students, the President University's Law Study Program held a guest lecture entitled "Legal Method and Writing for Lawyers" on Friday, 23 October 2020. This guest lecture invited Stephen Igor Warokka, SH, LL.M., SSEK Partner, one of Indonesia's leading law firms as a speaker.

Through this guest lecture, students are expected to improve their legal writing skills. According to Stephen, legal writing is an important basic skill and must be mastered by legal practitioners.

In this occasion, Stephen provided direction on various legal writing products. Not only legal drafting and legal opinion, he mentioned that writing e-mails also needs to be paid attention to. Not only providing theory, Stephen also demonstrates firsthand how to write legal products using the IRAC and CRAC methods. Students are also invited to make legal opinions, with real case studies that Stephen has prepared.

Stephen also answered directly various questions from students, regarding the profession as an advocate and methods of writing legal products. (SL)

Prodi Hukum President University Mengundang Praktisi dari SSEK dalam Kuliah Tamu “Legal Method and Writing for Lawyers”

Untuk meningkatkan kualitas dan kapasitas mahasiswanya, Program Studi Hukum President University mengadakan kuliah tamu dengan judul “Legal Method and Writing for Lawyers” pada Jumat, 23 Oktober 2020. Kuliah tamu ini mengundang Stephen Igor Warokka, S.H., LL.M., Partner SSEK, salah satu firma hukum ternama Indonesia sebagai pemateri.

Melalui kuliah tamu ini, mahasiswa diharapkan dapat meningkatkan kemampuan menulis hukumnya (legal writing). Menurut Stephen, legal writing adalah kemampuan dasar yang penting dan wajib dikuasai oleh praktisi hukum.

Dalam kesempatan ini, Stephen memberikan arahan mengenai berbagai produk tulisan hukum. Tidak hanya legal drafting dan legal opinion, Ia menyebutkan bahwa menulis surel pun perlu diperhatikan penulisannya. Tidak hanya memberikan teori, Stephen juga mendemonstrasikan secara langsung bagaimana menulis produk-produk hukum tersebut menggunakan metode IRAC dan CRAC. Mahasiswa juga diajak langsung membuat legal opinion, dengan studi kasus nyata yang telah disiapkan Stephen.

Stephen juga menjawab langsung berbagai pertanyaan dari mahasiswa, mengenai profesi sebagai advokat dan metode-metode penulisan produk hukum. (SL)