Published: 24 Aug 2020

President University Webinar Series: Business Insights was present in its 6th edition inviting two speakers (8/3). They are Mark Bruny, CFA, Chief Financial Officer of Koinworks and Dr (c) Erman Sumirat, MBuss, CRP, CSA, Ak, lecturer of MBA in Technology President University.

In the first session, Mark explained the role of Koinworks, a peer-to-peer lending fintech company, in supporting the survival of MSMEs in Indonesia. Mark mentioned that only less than 30% of MSMEs in Indonesia have access to business capital. For this reason, Koinworks provides funding solutions for MSMEs who want to develop their business.

Mark mentioned that fintech is like two sides of a coin. Not only useful for business players, fintech is also useful for individuals. He described that P2P lending can be a good investment option, especially for millennials who have excess funds. Apart from investing, engaging in lending funds in P2P lending can help Indonesian MSMEs to grow. This means getting competitive returns while creating a positive social impact on society at the same time.

In the second session, Erman discussed fundamental analysis in investment. He mentioned that there are 3 basic things that need to be understood in stock investment, namely buying for a long period of time, buying at the right price, and buying the right stocks. Furthermore, he said, when one wants to invest in stocks, one needs to look at the whole company's system. Just as part of the body that supports each other as a whole, so are a company. Invest in companies with honest leaders and management, strong balance sheets, and good cash flows. Erman concluded his session by saying, “The best investment is investing in yourself. Please do read and learn a lot."

The webinar then closed with a question and answer session to help participants understand more about investment. (SL)

President University Webinar Series Edisi ke 6 Mengundang CFO Koinworks dan Dosen MBA in Technology President University untuk Membagikan Ilmu Mengenai Investasi

President University Webinar Series: Business Insights hadir dalam edisi ke-6 mengundang dua pembicara menarik (3/8). Mereka adalah Mark Bruny, CFA, Chief Financial Officer Koinworks dan Dr (c) Erman Sumirat, MBuss, CRP, CSA, Ak, dosen MBA in Technology President University.

Pada sesi yang pertama, Mark menjelaskan peran Koinworks, sebuah perusahaan fintech peer-to-peer lending, dalam mendukung keberlangsungan hidup UMKM di Indonesia. Mark menyebutkan bahwa hanya kurang dari 30% dari UMKM di Indonesia yang memiliki akses modal usaha. Untuk itu, Koinworks hadir sebagai solusi pendanaan bagi UMKM yang ingin mengembangkan bisnisnya.

Mark menyebutkan bahwa fintech seperti dua sisi koin. Tidak hanya berguna bagi pelaku bisnis, fintech juga berguna untuk individu. Ia memaparkan bahwa saat ini, P2P lending dapat menjadi salah satu pilihan untuk berinvestasi yang baik, terutama bagi milenial yang memiliki dana lebih. Selain berinvestasi, terlibat dalam meminjamkan dana di P2P lending dapat membantu UMKM Indonesia untuk bertumbuh.  Artinya, mendapatkan bunga yang kompetitif untuk investasi sekaligus menciptakan dampak sosial yang positif kepada masyarakat.

Pada sesi kedua, Erman membahas analisis fundamental dalam investasi. Ia menyebutkan bahwa ada 3 hal mendasar yang perlu dipahami saat berinvestasi saham, yaitu beli untuk jangka waktu yang lama, beli di harga yang tepat, dan beli saham yang tepat. Lebih lanjut, ia menyebutkan, saat ingin berinvestasi saham, seseorang perlu melihat sistem perusahaan secara keseluruhan. Seperti anggota tubuh yang saling mendukung sebagai satu kesatuan, begitu juga bagian-bagian dari sebuah perusahaan. Berinvestasilah pada perusahaan dengan pemimpin dan manajemen yang jujur, neraca keuangan yang kuat, serta arus keuangan yang baik. Erman menutup sesinya dengan berkata, “Investasi yang terbaik adalah investasi pada diri sendiri. Banyaklah membaca dan belajar.”

Webinar ditutup dengan sesi tanya jawab dari para peserta untuk mendapat pemahaman lebih jauh mengenai investasi. (SL)