Published: 14 Aug 2020

The COVID-19 pandemic has a huge impact on society, physically, mentally, and also financially. A group of students at the Faculty of Business President University believes that kindness can help society survive in this uncertain situation. The students who are involved in a business called Ten-O Mask conducted a social project called Little Things Called Kindness. “Through this project, we focus on spreading kindness and engage people to do it. We believe that even little acts of kindness might help people's day,” said Cynthia, one of the members of Ten-O Mask.

Conducted for approximately one month, from June to July, Little Things Called Kindness was divided into 3 sub-events, namely Domino's Kindness, Let's Talk Series, and Fundraising & Donation.

First, Domino's Kindness is a social media campaign where this campaign was held to invite people to do kindness. Ten-O Mask believes that the kindness that someone does will never end just like the Domino Effect. Ten-O Mask also regularly uploads various kindness action videos to inspire netizens to do an act of kindness.

Second, The Let's Talk Series was a series of webinars that were presented on 3 different topics each week, including mental health, finances, and someone's kindness story. The first week of the webinar’s material was delivered by Inkan Lukie Marrisca BHSc (Hons), Ceritain.id Peer Councellor, with the topic "How to Keep Mind Right When Everything Is Going Wrong". The second week’s webinar was attended by Erlina Juwita, MM., CFP., QWP., OneShildt Financial Senior Consultant as well as the Financial Intelligence Founder with the topic "Pandemic Financial Survival Kit". In the last webinar, Ten-O Mask invited two speakers, namely Talitha Amalia, Director of Program Operations Solve Education and Eva Bachtiar, CEO of Garda Pangan to share about kindness.

Third, Ten-O Mask also opened donations and raised funds that were channeled to various parties affected by the pandemic. First, the donations collected were channeled to APDKita, a movement that produces face shields and distributes them for free to medical staff in Indonesia. Furthermore, donations were given to Garda Pangan to distribute food packages to vulnerable people. Finally, donations were also given to the Association of Indonesian Zoos (PKBSI) in an effort to raise funds for the welfare of animals in Conservation Institutions affected by COVID-19.

It didn't stop there, Ten-O Mask carried out a Package Handout Program Distribution where each member provided a package of basic necessities and gave it to people in need around their homes in the Greater Jakarta area, Bali, Sumatra, Central Java, Timor Leste, and China. (SL)

Mahasiswa Fakultas Bisnis President University Menginisiasi Proyek “Little Things Called Kindness” untuk Membantu Masyarakat Bertahan di Tengah Pandemi

Pandemi COVID-19 telah berdampak luas terhadap masyarakat, baik itu secara fisik, mental, dan juga kondisi keuangan. Sejumlah mahasiswa Fakultas Bisnis President University angkatan 2018 percaya bahwa kebaikan dapat membantu masyarakat bertahan dalam situasi yang tidak menentu ini. Mahasiswa yang tergabung dalam bisnis bernama Ten-O Mask ini melakukan proyek sosial yang disebut Little Things Called Kindness. “Melalui proyek ini, kita berfokus untuk melakukan kebaikan dan mengajak orang lain juntuk berbuat baik juga. Kami percaya bahwa kebaikan bahkan yang kecil sekalipun dapat membuat hari seseorang bahagia,” ujar Cyntia, salah satu anggota dari kelompok ini.

Dilaksanakan selama kurang lebih satu bulan, yaitu dari bulan Juni hingga Juli, Little Things Called Kindness terbagi menjadi 3 sub-acara, Domino’s Kindness, Let’s Talk Series, dan Fundrising & Donation.

Pertama, Domino’s Kindness merupakan sebuah kampanye media sosial di mana kampanye ini diadakan untuk mengajak masyarakat untuk berbuat baik. Ten-O Mask percaya bahwa kebaikan yang seseorang perbuat tidak akan pernah terputus layaknya Efek Domino. Ten-O Mask juga secara rutin mengunggah berbagai video kebaikan untuk menginsipirasi warga net berbuat kebaikan.

Kedua, The Let's Talk Series merupakan sebuah seri webinar yang dihadirkan dalam 3 topik berbeda setiap minggunya, diantaranya kesehatan mental, keuangan, dan cerita kebaikan seseorang. Webinar minggu pertama diisi oleh Inkan Lukie Marrisca BHSc (Hons), Ceritain.id Peer Councellor, dengan topik “How to Keep Mind Right When Everything Is Going Wrong”. Webinar minggu kedua diisi oleh Erlina Juwita, MM, CFP, QWP, Senior Consultant OneShildt Financial sekaligus Founder Cerdas Keuangan yang membawakan topik “Pandemic Financial Survival Kit”. Dalam webinar yang terakhir, Ten-O Mask mengundang dua pembicara yaitu Talitha Amalia, Director of Programme Operations Solve Education dan Eva Bachtiar, CEO Garda Pangan untuk berbagi tentang kebaikan.

Ketiga, Ten-O Mask juga membuka donasi dan melakukan penggalangan dana yang disalurkan kepada berbagai pihak yang terdampak pandemi. Pertama, donasi yang terkumpul disalurkan kepada APDKita, sebuah gerakan yang memproduksi face shield dan membagikannya secara gratis kepada tim medis di berbagai Indonesia. Selanjutnya, donasi diberikan kepada Garda Pangan untuk membagikan paket makanan kepada masyarakat pra-sejahtera. Terakhir, donasi juga diberikan kepada Persatuan Kebun Binatang Seluruh Indonesia (PKBSI) dalam upaya penggalangan dana bagi kesejahteraan satwa di Lembaga Konservasi terdampak COVID-19.

Tidak berhenti sampai di situ, Ten-O Mask melaksanakan Package Handout Program Distribution di mana masing-masing anggota memberikan paket sembako dan diberikan kepada orang yang membutuhkan di sekitar rumah mereka di wilayah Jabodetabek, Bali, Sumatera, Jawa Tengah, Timor Leste, dan China. (SL)