Published: 08 May 2020

Having good knowledge and skills is counted as an important point that someone must have at work. Likewise with attitude. However, on top of that, the potential that a person has is also an important thing that companies consider when they apply for a job.

This was revealed by Maria Jacinta Arquisola, MHRM., Ph.D., in an e-Studium Generale held on Tuesday (5/5). Jacinta who serves as the Dean of the Faculty of Business President University revealed, "In the world today, what matters most is potential. So, you might have all the competencies, skills, and attitudes. But, if you don't have the potential to grow, the potential to develop yourself into a much better employee. Companies will not be able to hire you."

According to her, a company is currently looking for potential in an applicant that can bring greater contribution to the company in the future.

Jacinta revealed that several factors can reduce or disrupt someone's potential in the midst of a COVID-19 pandemic, including social media overload and underload, the situation when someone is not getting enough information from social media to make good decisions, or vice versa. Furthermore, boredom when you have to do everything at home, which leads to the horn effect, will affect one's mental health. Finally, the lack of social contact makes one's emotions unstable.

“So, how do you unravel your hidden potential under a COVID situation? I put together three frameworks, namely network, the satellite of friends, and links of personal relationships," said Jacinta.

First, in a network framework, develop "you know who" and "who knows you". Expand your connection so that in the future you can make that person a reference, which supports your CV. This person can explain the competencies you have well.

Second, expand your satellite skills. During your work and study at home, you can take a variety of online classes that can give you a certification. Of course the certifications you have acted as a proof of the skills you have. In addition, this is the right time to explore your new talents.

Next, get to know more people outside your circle of friends. It can also increase interpersonal skills and links that will enable you to work well with coworkers later. Finally, finding a future mentor is also a good step that can lead you to a better future. (SL)

Potensi di Atas Pengetahuan dan Skill

Memiliki pengetahuan dan skill yang baik tentu menjadi poin penting yang harus dimiliki seseorang dalam bekerja. Begitu juga dengan attitude. Namun, di atas itu semua, potensi yang dimiliki seseorang juga menjadi hal penting yang dipertimbangkan perusahaan saat orang tersebut melamar pekerjaan.

Hal ini diungkapkan Maria Jacinta Arquisola, MHRM., Ph.D., dalam sebuah e-Studium Generale yang digelar pada Selasa (5/5). Dekan Fakultas Bisnis President University ini mengungkapkan, "Di hari-hari ini, yang penting adalah potensi. Anda boleh memiliki berbagai macam komptensi, pengetahuan, dan akhlak yang baik. Namun, jika Anda tidal memiliki potensi untuk bertumbuh, untuk mengembangkan diri untuk menjadi karyawan yang lebih baik, perusahaan tidak akan mempekerjakan Anda."

Menurutnya, saat ini perusahaan mencari potensi dalam diri seorang pelamar yang akan dapat menuntunnya membawa kontribusi lebih besar untuk perusahaan di kemudian hari.

Jacinta mengungkapkan, beberapa faktor dapat mengurangi atau mengganggu potensi seseorang di tengah pandemi COVID-19, diantaranya social media overload dan underload, keadaan di seseorang tidak mendapat informasi yang cukup dari media sosial untuk membuat keputusan yang baik, atau sebaliknya. Selanjutnya, kebosanan saat harus melakukan segala sesuatu di rumah, yang berujung pada horn effect, akan berpengaruh pada kesehatan mental seseorang. Yang terakhir, kurangnya kontak sosial membuat emosi seseorang tidak stabil.

“Jadi, bagaimana cara mengeluarkan potensi tersembunyi Anda di tengah situasi COVID? Saya menyusun 3 framework, yaitu network, satellite of friends, dan links of personal relationships,” ujar Jacinta.

Pertama, dalam framework network, kembangkan “you know who” dan “who knows you”. Perluas koneksi Anda sehingga ke depan Anda dapat menjadikan orang tersebut referensi, yang mendukung CV Anda. Orang ini dapat menjelaskan kompetensi yang Anda miliki.

Kedua, perluas satelit skills Anda. Selama masa bekerja dan belajar di rumah, Anda dapat mengikuti berbagai kelas daring yang dapat menambah sertifikasi. Tentu sertifikasi-sertifikasi yang Anda miliki menjadi jaminan atas skills yang Anda miliki. Selain itu, saat ini adalah masa yang cocok untuk menjelajahi talenta Anda yang baru.

Selanjutnya, kenal lebih banyak orang di luar lingkaran pertemanan Anda. Hal ini juga kemudian dapat meningkatkan interpersonal skills and links yang memampukan Anda untuk bekerja dengan baik dengan rekan kerja nantinya. Terakhir, mencari mentor juga menjadi salah satu langkah baik yang dapat menuntun Anda menuju masa depan yang lebih baik. (SL)