Published: 10 Apr 2021

Captain Gupi, a debate team from President University (PresUniv), won the 11th Forman Lahore Debate Open on March 27-28, 2021. Forman Lahore Debate Open is an annual debate competition organized by the Formanites Debating Society, Forman Christian College, Pakistan. This international competition was held online and was attended by 100 participants from various countries.

This team consisted of Reynaldo Arya, Law Study Program student batch 2018, and Rendy Utomo, International Relations Study Program student batch 2015, PresUniv. In naming this team, they used the word captain because both of them liked the superhero character, Captain America. Meanwhile, Gupi is the name of their dog. Reynaldo said, “This experience is very memorable for us. This is the first time we have succeeded in getting the Champion title on the international circuit after in several previous events, we were stopped in the final round."

Reynaldo said, Forman Lahore is an annual debate competition that has been going on for 11 years, so this competition has tight competitiveness. Actually, Captain Gupi participated in the competition to gain experience and learn to be familiar with circuits outside Indonesia. Who would have thought they could even become champions. "This competition is also a learning medium for us to prepare ourselves for the World Universities Debating Championship," said Reynaldo. (Gilang Suryanata, PR team. Photo: Reynaldo Arya)

Tim Debat PresUniv Menang 11th Forman Lahore Debate Open

Captain Gupi, tim debat dari President University (PresUniv), berhasil memenangkan 11th Forman Lahore Debate Open pada 27-28 Maret 2021. Forman Lahore Debate Open merupakan kompetisi debat tahunan yang diselenggarakan oleh Formanites Debating Society, Forman Christian College, Pakistan. Kompetisi berskala internasional ini diselenggarakan secara daring dan diikuti oleh 100 peserta dari berbagai negara.

Tim ini terdiri dari Reynaldo Arya, mahasiswa Program Studi (Prodi) Hukum batch 2018, dan Rendy Utomo, mahasiswa Prodi Hubungan Internasional batch 2015, PresUniv. Dalam penamaan tim ini mereka mengunakan kata captain, karena keduanya menyukai tokoh superhero, Captain America. Sedangkan Gupi merupakan nama anjing peliharaan mereka. Reynaldo mengungkapkan, “Pengalaman ini sangat berkesan bagi kami. Ini untuk pertama kalinya kami berhasil mendapatkan gelar Champion di sirkuit internasional, setelah pada beberapa ajang sebelumnya kami terhenti di babak final.”

Reynaldo mengatakan, Forman Lahore ini merupakan kompetisi debat tahunan yang telah berlangsung hingga tahun ke-11, sehingga kompetisi ini memiliki daya saing yang ketat. Sebetulnya Captain Gupi mengikuti kompetisi tersebut dengan tujuan meraih pengalaman dan pembelajaran, sehingga terbiasa dengan sirkuit-sirkuit di luar Indonesia. Siapa sangka mereka malah bisa menjadi juara. “Kompetisi ini juga menjadi media pembelajaran bagi kami untuk mempersiapkan diri dalam mengikuti World Universities Debating Championship,” kata Reynaldo. (Gilang Suryanata, tim PR. Foto: Reynaldo Arya)