Published: 26 May 2020

Five students of Information System President University batch 2018 showed their great competencies in the Enterprise Resource Planning (ERP) competition entitled MonsoonSIM April Absurdity by coming out as the third winner. Although previously they have obtained a great prize in the MonsoonSIM March Madness, Alvin Renard, Christian Immanuel Kurniawan, Nathan Hamidy, Parama Artha, and Raka Prakoso were not easily satisfied. They returned to the same competition in April to practice their skills in business.

MonsoonSIM is a business simulation educational game platform that has been used by many lecturers and students around the world. Competing in a month, the five students who are members of a team called "Semen" must run a virtual company every week and compete against dozens of other teams.

At the same time, they also participated in a similar competition entitled MonsoonSIM Indonesian League 2020. Christian explained, "April Absurdity is open to the public, teams from various countries can enter the competition. On the other hand, the Indonesian League 2020 is made for teams from universities in Indonesia. In this Indonesian league, we won fourth place."

MonsoonSIM Indonesian League 2020 began with the elimination round in March 2020 and the final round at the end of April 2020. Although it is not easy to enter two competitions at the same time, also with the current pandemic situation that makes them unable to meet face-to-face, good communication skill and teamwork between all team members have enabled them to create business strategies that lead them to victory. (SL/photo was taken in January 2020)

Mahasiswa Sistem Informasi President University Raih Posisi Ketiga dalam Kompetisi ERP MonsoonSIM April Absurdity

Lima mahasiswa Sistem Informasi President University angkatan 2018 kembali menunjukkan prestasinya dalam kompetisi Enterprise Resource Planning (ERP) bertajuk MonsoonSIM April Absurdity dengan keluar sebagai juara ketiga. Meski sebelumnya telah meraih juara pada kompetisi ERP MonsoonSIM March Madness, Alvin Renard, Christian Immanuel Kurniawan, Nathan Hamidy, Parama Artha, dan Raka Prakoso tidak mudah puas. Mereka kembali mengikuti kompetisi yang sama di bulan April untuk melatih kemampuan mereka dalam berbisnis.

MonsoonSIM merupakan sebuah platform gim edukasi simulasi bisnis yang telah digunakan banyak pengajar dan pelajar di seluruh di dunia. Berkompetisi selama sebulan penuh, kelima mahasiswa yang tergabung dalam tim bernama “Semen” ini harus mengelola perusahaan virtual mereka setiap minggunya dan berlomba dengan puluhan tim lainnya.

Di saat yang bersamaan, mereka juga mengikuti kompetisi serupa bertajuk MonsoonSIM Indonesian League 2020. Christian menjelaskan, “Jika April Absurdity itu sifatnya terbuka untuk umum, tim dari berbagai negara dapat mengikuti kompetisinya. Sementara Indonesian League 2020 itu dikhususkan untuk tim dari universitas-universitas di Indonesia. Di liga Indonesia ini kami berhasil meraih posisi keempat.”

MonsoonSIM Indonesian League 2020 dimulai dengan babak eliminasi di bulan Maret 2020 dan babak final di akhir April 2020. Meski tidak mudah untuk mengikuti dua kompetisi sekaligus di saat bersamaan, ditambah dengan situasi pandemi saat ini yang membuat mereka tidak dapat bertemu secara langsung, komunikasi dan kerja sama yang baik antara seluruh anggota tim telah membuat mereka mampu menciptakan strategi bisnis yang membawa mereka kepada kemenangan. (SL/foto ini diambil pada Januari 2020)