Published: 05 Mar 2020

Investment is an important thing to do as soon as possible. However, many people still have no idea of the importance and the benefits of investing, especially the young generation.

Aware of the importance of investment from an early age, the Actuarial Science study program President University held a seminar named, "Actuarial in Action 3.0, Let's Invest Now". The event was held on March 3rd, 2020 at Adam Kurniawan Library.

In this seminar, Dra. Muara Lysta Sirait, M.B.A. was present to teach Actuarial Science students batch 2019 about the importance of investing from an early age. Muara, who is a lecturer of Actuarial Science study program President University, has had various working experiences in the financial industry. She is still actively working as an Operational Risk Manager at Toyota Astra Financial Service and financial consultant at various companies in Indonesia.

In addition to the importance of investment from an early age, Muara also highlighted the utilization of gadgets in investing. According to her, smartphones that students have been using are not only used to play or access social media but can also be used to do investments.

Maria Yus Trinity Irsan, S.Si., M.Si., the Head of Actuarial Science Study Program revealed that this seminar is regularly held every year to foster the interest of students in investing.

"I hope, students will be able to implement what has been simulated during the seminar in real life. I also hope that the students' curiosity about investment will increase, so they will take the initiative to continue learning about investment," she said. (ZA/SL)

Actuarial in Action 3.0, "Let's Invest Now!"

Investasi adalah hal penting untuk dilakukan sesegera mungkin. Namun, masih banyak orang yang tidak tahu pentingnya dan manfaat melakukan investasi, terutama generasi muda.

Sadar akan pentingnya investasi sejak usia dini, Program Studi Ilmu Aktuaria bekerjasama dengan Perpustakaan Adam Kurniawan mengadakan seminar "Actuarial in Action 3.0, Let's Invest Now". Acara ini diadakan pada tanggal 3 Maret 2020 di Perpustakaan Adam Kurniawan.

Dalam seminar ini, Dra. Muara Lysta Sirait, M.B.A. hadir untuk mengajarkan mahasiswa Ilmu Aktuaria angkatan 2019 tentang pentingnya berinvestasi sejak dini. Muara yang adalah dosen program studi Ilmu Aktuaria President University ini telah memiliki berbagai pengalaman bekerja di bidang keuangan. Dirinya saat ini masih aktif sebagai praktisi Manajemen Risiko di Toyota Astra Financial Service serta menjadi konsultan manajemen risiko di berbagai perusahaan di Indonesia.

Selain pentingnya investasi sejak dini, Muara juga menekankan tentang penggunaan gadget dalam melakukan investasi. Jadi, smartphone yang mahasiswa miliki tidak hanya digunakan untuk bermain atau mengakses media sosial, tetapi juga dapat digunakan untuk melakukan investasi.

Maria Yus Trinity Irsan, S.Si., M.Si., Kepala Program Studi Ilmu Aktuaria mengungkapkan bahwa seminar ini rutin diadakan setiap tahunnya untuk menumbuhkan minat para mahasiswa dalam berinvestasi.

"Saya berharap mahasiswa dapat menerapkan apa yang telah disimulasikan selama seminar. Saya juga berharap rasa ingin tahu mahasiswa tentang investasi akan meningkat, sehingga mereka akan mengambil inisiatif untuk terus belajar tentang investasi," ujarnya. (ZA/SL)