Published: 26 Feb 2020

Knowledge is easy to be obtained, even just by searching it in search engines, but it does not work with the soft skills and ethics that a person must build. These points are important to be prepared, especially for students who will take a step into the professional career. This was conveyed by Suresh Kumar, S.T., M.Sc., the Head of Business Administration Study Program President University at the opening of internship program briefing for students batch 2017 majoring in communications, business administration, and electrical engineering at President University (19/2).

Arranged by the Internship and Career Center (ICC), this event was warmly welcomed by students, especially with the presence of the JD ID team. As one retail company with more than 110 warehouses, they share some important things for students to know in preparation for an internship.

As a manager in the Learning and Culture division, Rizman Gumilang emphasized that hard skills accompanied by ethics would produce successful workers. "Empty your glass when entering a new company, why? So that all new knowledge can be accepted and become a constructive experience," said the man who is also a podcaster in the middle of his explanation.

Maneesha Bhusal who is a Customer Experience Strategic Advisor also supports that statement. Moreover, she also explained the six secrets of career success, namely honesty, health, humility, hard work, human values, and hunger.

A week earlier, a similar activity was also held for students majoring in Management in 2017. Mondelez Indonesia, one of the leading food and beverage producers in Indonesia, was present to provide material on preparation for entering the workforce, corporate culture, especially in fast-moving consumer goods (FMCG) companies, understand the differences in work culture across generations, and tips for success for intern students.

In addition to providing information for internships preparation, JD.ID and Mondelez teams also opened opportunities for students to gain internship experience there. They also hope that through this activity, students can get more knowledge about work experience and of course the relationship between the two companies and President University can continue. (NA/SL)

Keterampilan dan Etika Sebagai Kunci Sukses Dalam Membangun Karir

Pengetahuan memang mudah didapatkan, bahkan hanya dengan mencarinya pada mesin pencari, tetapi tidak dengan keterampilan non-teknis dan etika seseorang yang harus dibangun. Beberapa poin tersebut penting untuk disiapkan, terutama bagi mahasiswa yang akan melangkahkan kaki ke jenjang karir professional. Hal tersebut disampaikan oleh Suresh Kumar, S.T., M.Si., Kepala Program Studi Bisnis Administrasi President University pada pembukaan kegiatan pengarahan magang untuk mahasiswa angkatan 2017 jurusan ilmu komunikasi, bisnis administrasi, dan teknik elektro President University (19/2).

Diorganisir oleh Internship and Career Center (ICC), kegiatan tersebut disambut hangat oleh mahasiswa, terutama dengan hadirnya tim JD ID. Sebagai salah satu perusahaan retail dengan lebih dari 110 ware house, mereka membagikan beberapa hal penting untuk mahasiswa ketahui sebagai persiapan magang.

Sebagai manajer pada divisi Learning and Culture, Rizman Gumilang menegaskan bahwa keterampilan teknis yang disertai etika akan menghasilkan pekerja yang sukses. “Kosongkan gelasmu saat masuk ke perusahaan yang baru, kenapa? Tidak lain agar semua ilmu baru bisa masuk dan menjadi pengalaman yang membangun,” ungkapnya pria yang juga adalah seorang podcaster ini.

Maneesha Bhusal yang merupakan Customer Experience Strategic Advisor juga mendukung hal tersebut. Terlebih ia juga memaparkan enam rahasia sukses dalam karir, yakni kejujuran, kesehatan, kerendahan hati, kerja keras, nilai-nilai kemanusiaan, dan keinginan.

Seminggu sebelumnya, kegiatan serupa juga diselenggarakan bagi mahasiswa jurusan Manajemen angkatan 2017. Mondelez Indonesia, salah satu produsen makanan dan minuman terkemuka di Indonesia hadir untuk memberikan materi mengenai persiapan memasuki dunia kerja, corporate culture khususnya di perusahaan fast-moving consumer goods (FMCG), memahami perbedaaan budaya kerja lintas generasi, dan kiat sukses untuk mahasiswa magang.

Selain memberikan beberapa materi pembekalan untuk magang, tim JD.ID dan Mondelez juga membuka kesempatan bagi mahasiswa untuk mendapatkan pengalaman magang disana. Mereka juga berharap melalui kegiatan ini, mahasiswa bisa mendapatkan pengetahuan yang lebih mengenai pengalaman kerja dan tentunya hubungan kedua perusahaan dan President University bias terus berlanjut. (NA/SL)