Published: 18 Sep 2019

Supporting the Indonesian Government to promote friendship and humanity through cultural exchange, President University participated in the Darmasiswa Scholarship Program, a scholarship program offered to all foreign students from countries which have diplomatic relationship with Indonesia to study Indonesian language (Bahasa Indonesia), art and culture. Home to four awardees students of the program, the International Students Affairs of President University prepared various interactive activities for them to learn Indonesian language, culture, arts, music, and crafts. This effort was positively responded by Karawang Regency Government with inviting President University and the four international students to present in Cultural Arts Performance to Commemorate the 386th Anniversary of Karawang (14/9).

The Cultural Arts Performance that was held at Alun-Alun Karawang presented various arts of West Java, including vehicle parade with unique decorations, a parade of cultural costumes from various regions, also traditional dance from several provinces, districts/cities, regional apparatus organizations, and art community in Karawang Regency. The event was attended by the Karawang Regional People's Representative Council Pendi Anwar and Karawang Regent Cellica Nurrachadiana.

The four international students of President University Darmasiswa program, Nonsikelelo Angela Tshabangu, Radwa Mohammed Osama Abdalla Elsaid Hewedy, Tariq Ahmed Baroudi, and Moses Tende Stephens said they were happy to watch an art performance that they had never seen before. "This is the best party I have ever attended in my life. How could they organize so many people to demonstrate such an extraordinary art performances? So fabulous! I am very happy to be here," said Moses, a Darmasiswa student from Liberia.

Besides watching art performance, the Karawang Regent also treated them a dinner. “Everyone I met today was so friendly. I am very happy to meet the Karawang Regent in person. She is so kind. She even offered us food and drinks,” uttered Nonsikelelo, who is coming from Zimbabwe.

President University hopes that through this cultural arts performance, the Darmasiswa program participants can get to know Indonesian culture better, especially West Java. Furthermore, President University hopes that their presence at this cultural arts performance will make them experience an unforgettable moment in Indonesia. (SL)

Mahasiswa Program Darmasiswa President University Diundang untuk Merayakan Hari Jadi Karawang ke 386

Mendukung Pemerintah Republik Indonesia untuk mempromosikan persahabatan dan kemanusiaan melalui pertukaran budaya, President University berpartisipasi dalam program Beasiswa Darmasiswa. Menjadi rumah bagi empat mahasiswa penerima program Darmasiswa tahun ini, Biro Kemahasiswaan Asing President University telah menyiapkan berbagai kegiatan interaktif untuk mempelajari bahasa, budaya, seni, musik, dan kerajinan Indonesia. Hal ini kemudian ditanggapi secara positif oleh Pemerintah Kabupaten Karawang dengan mengundang President University beserta keempat mahasiswa asing penerima program Darmasiswa untuk hadir dalam Pagelaran Seni Budaya untuk Memperingati Hari Jadi Karawang ke 386 (14/9).

Pagelaran Seni Budaya yang diadakan di Alun-Alun Karawang ini menampilkan berbagai kesenian khas Jawa Barat, antara lain pawai kendaraan dengan dekorasi unik, pawai kostum budaya dari berbagai daerah, serta kesenian tari dari perwakilan beberapa provinsi,kabupaten/kota, organisasi perangkat daerah, dan komunitas seni di Kabupaten Karawang. Acara ini dihadiri langsung oleh Ketua DPRD Kabupaten Karawang Pendi Anwar dan Bupati Karawang Cellica Nurrachadiana.

Keempat mahasiswa asing program Darmasiswa President University, Nonsikelelo Angela Tshabangu, Radwa Mohammed Osama Abdalla Elsaid Hewedy, Tariq Ahmed Baroudi, dan Moses Tende Stephens mengaku senang dapat melihat pertunjukan seni yang  belum pernah mereka lihat sebelumnya. “Ini adalah pesta terbaik yang pernah saya hadiri. Bagaimana bisa mereka mengorganisir orang sebanyak itu untuk menampilkan pagelaran seni yang luar biasa? Sungguh menakjubkan! Saya sangat senang bisa hadir di pagelaran seni ini,” ujar Moses, mahasiswa program Darmasiswa asal Liberia.

Selain menyaksikan pertunjukkan seni, mereka juga dijamu makan malam oleh Bupati Karawang. “Semua orang yang saya temui hari ini sangat menyenangkan. Saya juga sangat senang dapat bertemu secara langsung dengan Ibu Bupati yang sangat ramah. Beliau bahkan secara langsung menawarkan kami makanan dan minuman,” ujar mahasiswa program Darmasiswa asal Zimbabwe Nonsikelelo.

President University berharap, melalui pagelaran seni budaya ini, para peserta program Darmasiswa dapat mengenal budaya Indonesia, khususnya Jawa Barat dengan lebih baik. Lebih lanjut, President University berharap dengan hadirnya mereka di pagelaran seni budaya ini membuat mereka merasakan pengalaman yang terlupakan di Indonesia. (SL)