Published: 23 Apr 2018

Cikarang, Indonesia—In commemorating Kartini’s Day which fall in April 21, President University Student Housing (PUSH) held a ceremony in PUSH area, Cikarang (17/4). There were 50 people attended the ceremony with all women staffs worn Kebaya (Indonesian traditional cloth), the one Kartini used to wear. The ceremony aimed to reminisce the spirit of sacrifice and Kartini’s effort to make women have equal rights with men.

Moreover, one of PUSH staffs made her own poem titled “Kartini Masa Kini” to express gratitude and recited it in the ceremony. It added the sacred atmosphere to the ceremony.

“In PUSH, we are not only working, but also dedicate ourselves to the young generations. We need to re-awaken the nationalism, we are a great nation that is not carried out by advancement of the era, and even love the country more,” said Mahayoni, Head of PUSH.

PUSH will be held another event to commemorate Kartini Day in Friday (27/4). It consist of Make Up competition for women and Cooking competition for men.

Cikarang, Indonesia—Untuk memperingati Hari Kartini yang jatuh pada tanggal 21 April, President University Student Housing (PUSH) menyelenggarakan upacara di area PUSH, Cikarang (17/4). Setidaknya terdapat 50 orang mengikuti upacara tersebut, para staf wanita mengenakan Kebaya, baju tradisional yang sering dipakai oleh Kartini. Upacara tersebut bertujuan untuk mengingat kembali semangat pengorbanan dan perjuangan ibu Kartini, yg telah membawa perempuan Indonesia mendapat hak setara dengan pria.

Bahkan, salah seorang karyawati membuat puisi berjudul “Kartini Masa Kini” untuk mengekpresikan rasa syukurnya dan membacakan puisinya di upacara tersebut. Hal itu menambah atmosfir khidmat kedalam upacara tersebut.

“Di PUSH, kami bukan hanya bekerja tapi mengabdi untuk putera-puteri negeri. Kami perlu kembali membangkitkan rasa cinta bangsa Indonesia, bahwa kita adalah bangsa yang besar yang tidak luntur oleh kemajuan jaman, justru semakin mencintai negeri sendiri,” ungkap Mahayoni, Kepala PUSH.

PUSH akan menyelenggarakan acara lain untuk memperingati Hari Kartini pada hari Jumat (27/4) yang terdiri dari kompetisi Make Up bagi wanita dan kompetisi masak bagi pria.