Published: 14 Feb 2020

Information technology is now a challenge as well as a good opportunity that must be faced by all professions, including writers. Information technology that links up the Big Data system has become an information pattern reader system about what the current trend is. The importance of knowledge of big data and trends for writers arouse the Communication Study Program President University to hold seminars and workshops with the theme "Public Relations Writing and Search Engine Optimization" last week (4/2).

Mohammad Shihab, S.I.Kom, M.I.Kom., a lecturer of Communication Study Program President University, delivered material on an important strategy namely data search engine optimization or commonly called SEO. "In this era, people tend to look for information not because of the characteristics of the writer but from what topics are being considered ‘hot’ in Indonesia or in the world," Shihab said.

Writers who want to publish their writings must follow the trend if they want to get a free publisher from the SEO system. "The author can start by checking the 'trending topic' menu on Google and choosing which countries to target," Shihab added.

Besides Shihab, another Communication Study Program lecturer, Abhirama S.D. Perdana, S.Pd., M.Ed., MComn & MediaSt. was present as the speaker. He explained the importance of visuals in writtings. "There is a meaning behind every picture. A little change in a picture could change the whole meaning of it," Abhirama said.

Ariehta E. Sembiring, SH, LL.M, a lecturer of Law Study Program President University was also present as a speaker. He delivered writing material through storytelling techniques. He urged students to read a lot if they want to be a good writer.

Being a writer is a metamorphosis of a reader. Judging from its history, the characteristics of an author can be seen from what book materials that have become his/her daily reading. Thus, reading has become an important part of a writer. (AR/SL)

Penulis Hadapi Tantangan Baru Dengan Munculnya Pusaran Big Data

Teknologi informasi kini menjadi tantangan sekaligus kesempatan baik yang harus dihadapi oleh berbagai profesi, termasuk penulis. Teknologi informasi yang menggandeng sistem Big Data menjadi wadah sekaligus sistem pembaca pola informasi yang tengah menjadi tren saat ini. Pentingnya pengetahuan akan big data dan tren bagi penulis menggugah program studi Ilmu Komunikasi President University untuk mengadakan seminar dan workshop bertema “Public Relations Writing and Search Engine Optimization” pekan lalu (4/2).

Mohammad Shihab, S.I.Kom, M.I.Kom., dosen Ilmu Komunikasi President University, menyampaikan materi tentang strategi penting yakni optimalisasi mesin pencari data atau biasa disebut Search Engine Optimalization (SEO). “Di era sekarang orang cenderung mencari informasi bukan karena karakteristik dari si penulis melainkan dari topik apa yang sedang di perbimcangkan di Indonesia ataupun di dunia,” ujar Shihab.

Penulis yang hendak menerbitkan tulisannya harus mengikuti tren jika ingin mendapatkan free publisher dari sistem SEO tersebut. “Penulis dapat memulai dengan memeriksa menu ‘trending topic’ di Google dan memilih negara mana yang ingin ditargetkan,” tambah Shihab.

Selain Shihab, dosen Ilmu Komunikasi lainnya yaitu Abhirama S.D. Perdana, S.Pd., M.Ed., MComn&MediaSt. Ia menjelaskan pentingnya visual dalam sebuah produk tulisan. “Semua gambar mempunyai makna. Gambar itu geser sedikit anglenya, berubah juga maknanya,” ujar Abhirama.

Ariehta E. Sembiring, SH, LL.M, dosen Ilmu Hukum President University juga hadir sebagai pembicara. Ia menyampaikan materi menulis lewat teknik story telling. Ia mengimbau mahasiswa untuk banyak membaca jika ingin menjadi penulis yang baik.

Menjadi seorang penulis adalah sebuah metamorphosis dari seorang pembaca. Di lihat dari sejarahnya, karakteristik dari seorang penulis dapat terlihat dari bahan buku apa yang menjadi kesehariannya dalam membaca. Untuk itu, membaca menjadi bagian yang sangat penting dari seorang penulis. (AR/SL)