President University Study Visit to Surabaya: Focuses on Maritime Security

Surabaya, Indonesia — President University students went on a study visit to Surabaya to learn more about maritime security on 5-7 March. Guided by Prof. Anak Agung Putra Perwira, one of the lecturers in International Relations Study Program of President University with the students of Strategic and Defense Studies as the participants. They visited PT. PAL Indonesia (Persero), Eastern Navy Fleet Command (Koarmatim), and Naval Aviation Center (Puspenerbal) in Surabaya.

The study visit focused on maritime security studies that would act as the practical study for Maritime Security subject in President University. It also aims to enhance the students’ awareness towards President of Republic Indonesia, Joko Widodo’s Global Maritime Fulcrum, of which is aimed to strengthen Indonesia’s maritime power in becoming world’s maritime axis.

“The reason why we choose to visit those places is because we’re going to focus on maritime security. We will able to understand the integration inside Navy force. So, I think this is very relevant for us to know as Indonesia has a very big potential to become a maritime state”, said Prof. Anak Agung Banyu Perwita.

In this study visit, students learn about the history of Indonesian Navy, the value and importance of maritime industry, and how the naval ships are made. They are also got the chance to try the flight simulator that usually used to train the amateur pilot in Puspenerbal.

“I hope the students will be able to understand more comprehensively about the importance of the maritime security for our country”, said Banyu. (SL)

Surabaya, Indonesia — President University mengunjungi Surabaya dalam agenda International Relations Defense Visit pada tanggal 5-7 Maret lalu. Didampingi oleh Prof. Anak Agung Putra Perwira, salah satu dosen dari Program Studi Hubungan International di President University, beberapa mahasiswa dari konsentrasi studi Keamanan dan Pertahanan President University berkunjung ke PT. PAL Indonesia (Persero), Komando Armada Indonesia Kawasan Timur (Koarmatim), and Pusat Penerbangan TNI Angkatan Laut (Puspenerbal) di Surabaya.

Agenda ini difokuskan untuk mempelajari keamanan maritim yang menjadi praktek pembelajaran dalam mata kuliah Keamanan Maritim di President University. Hal ini juga bertujuan agar mahasiswa dapat lebih mengenal Global Maritime Fulcrum yang diusung oleh Presiden Republik Indonesia, Joko Widodo, yang ingin memajukan kekuatan maritim Indonesia dan menjadi poros maritim dunia.

“Alasan mengapa kami berkunjung ke Surabaya difokuskan untuk mempelajari keamanan maritim. Kita dapat mengetahui integrasi didalam Angkatan Laut. Saya pikir hal ini sangat relevan untuk kami ketahui sebagaimana Indonesia mempunyai potensi untuk menjadi Negara maritim”, Ujar Prof. Anak Agung Putra Perwira.

Dalam agenda ini, mahasiswa belajar mengenai sejarah Angkatan Laut Indonesia, pentingnya industri maritim, dan belajar bagaimana kapal Angkatan Laut dibuat. Mereka juga berkesempatan untuk mencoba simulator penerbangan yang digunakan untuk melatih pilot amatir di Puspenerbal.

“Saya berharap mahasiswa dapat memahami secara komprehensif tentang pentingnya keamanan maritim untuk Negara kita”, Tutur Banyu. (SL)