Published: 07 Aug 2017

Cikarang, Indonesia - One of the Lecturers in International Relations Study Programme President University, Dr Phil. Reza Alexander Antonius Wattimena, S.S., M.Hum. launched his third books “Esai-esai Keadilan Untuk Ahok” as a result of a collaboration with four other writers. The discussion and the book launch themed Keadilan Untuk Semua was held by Adam Kurniawan Library in collaboration with the Research Institute and Community Services (LRPM) took place in Adam Kurniawan Library, President University (26/7). The event was attended by Dr Phil. Reza Alexander Antonius Wattimena, S.S., M.Hum, Suhendra, M.A, and Fransiskus Ransus, S.S., M.Hum as the speakers and approximately 50 participants came to the events.

Reza explained the reason for choosing Ahok (Basuki Tjahaja Purnama), the former Governor of DKI Jakarta as the theme of their book are as a response and opinion about the recent case of Ahok. Reza wrote all of his opinions in a personal blog which happened to be read by an author named Abdy Busthan, S.Pd. who collected and released Reza’s opinions into a book along with the opinions of three other authors Suhendra, M.A, Francis Ransus, S.S., M. Hum, and Dr Mesakh A. P. Dethan., M.th., M.A.

Furthermore, Reza foresaw that in the beginning of this event, participants might came up with questions about the various concepts of justice, such as justice does not exist in this world, what is justice, and whether or not justice exists in this country.

"People who come to this event are expected to have a clearer understanding of what justice is and hopefully will be inspired to apply it in their environment.", said Reza.

According to Joni Welman Simatupang as the moderator of the event and the Director of the Research Institute and Community Services (LRPM) in President University, the book is enlightening, inspiring, and insight broadening, there is a truth and fact depending on which perspective was chosen by the people.

“The event is multi perspective analysis, the responses and opinions from the speakers who attended the event already represented the other two authors who didn’t make it”, said Jony.

Joni admitted that he was so delighted to see the enthusiasm from the lecturers, students, and even participants from outside President University who also come to this event.

“I hope this event will continue in the future to raise the spirit of the students especially to think critically and scientifically", said Jony. (YE)

Cikarang, Indonesia – Dr. Phil. Reza Alexander Antonius Wattimena, S.S., M.Hum. salah satu dari dosen Studi Program Hubungan Internasional di President University, meluncurkan buku ke-3nya “Esai-esai Keadilan Untuk Ahok” hasil dari kolaborasi dengan empat penulis lainnya. Acara diskusi dan peluncuran buku diadakan oleh Adam Kurniawan Library dan Lembaga Riset dan Pengabdian Masyarakat (LRPM) bertempat di Adam Kurniawan Library, President University (26/7). Acara ini dihadiri oleh Dr. Phil. Reza Alexander Antonius Wattimena, S.S., M.Hum, Suhendra, M.A, and Fransiskus Ransus, S.S., M.Hum sebagai pembicara dan ada sekitar 50 peserta datang menghadiri acara.

Reza menjelaskan alasan dipilihnya kasus Ahok (Basuki Tjahaja Purnama), mantan Gubernur DKI Jakarta sebagai tema dari buku ini adalah atas respon dan opini mereka mengenai kasus ahok. Selain itu ia juga menuliskan semua opininya dalam blog pribadi yang kemudian dibaca oleh penulis Abdy Busthan, S.Pd. lalu dikumpulkan dan dijadikan sebuah buku yang berjudul “Esai-esai Keadilan Untuk Ahok” bersama dengan opini tiga penulis lainnya; Suhendra, M.A, Fransiskus Ransus, S.S., M.Hum, dan Dr. Mesakh A. P. Dethan., M.th., M.A.

Ia (Reza) melanjutkan, mungkin pada awalnya mereka datang dengan berbagai pertanyaan mengenai konsep keadilan yang bermacam-macam seperti keadilan itu tidak ada didunia ini, apa itu keadilan, dan apakah keadilan itu masih ada di negara kita.

“Orang yang datang ke acara ini diharapkan punya pemahaman yang lebih jernih tentang apa itu keadilan dan semoga akan terinspirasi untuk menerapkannya di lingkungan mereka.” Ungkap Reza

Menurut Joni Welman Simatupang, sebagai moderator acara serta Direktur dari Lembaga Riset dan Pengabdian Masyarakat (LRPM) President University, buku ini isinya mencerahkan, menggugah, dan membuka pemikiran, terdapat kebenaran dan fakta tetapi tergantung dari perspektif mana orang memilih.

“Ini adalah multi-perspektif analisis, tanggapan dan opini dari para pembicara yang hadir dalam acara ini sudah mewakili dari dua penulis yang tidak dapat hadir”, tutur Jony

Jony menambahkan ia senang sekali melihat antusias dari para dosen, mahasiswa, bahkan peserta dari luar President University juga datang berpartisipasi dalam acara ini.

“Harapan saya kedepannya acara-acara seperti ini bisa kita lanjutkan untuk menggugah semangat para mahasiwa terutama agar bisa berpikir kritis dan ilmiah” Ungkap Jony. (YE)