Published: 25 Apr 2019

Another great achievement from Mechanical Engineering Study Program was given through the participation of Manufacturing Skill Interchange Festival (MASIF) 2019. The competition was held by Toyota Motor Manufacturing Indonesia (TMMIN) on April 18-23, 2019. Bahurekso Saputro (Mechanical Engineering 2016) won first place in this competition. Further, the competition aimed to improve the capabilities of human resources in the automotive industry.

According to Bahurekso, it was not easy to win the competition because there were several inspection skills that must be mastered. The inspection skills tested in the competitions were: Measuring (measuring the outer diameter, inner diameter, and height), Detection Part (detecting workpieces based on drawings), Drawing (drawing fields from 2 dimensions to 3 dimensions), Tightening Torque, and Histogram.

Bahurekso is currently studying while working at TD Automotive Compressor Indonesia (TACI), or better known as DENSO. He claimed that the victory was achieved by combining the knowledge gained during studies in university and experiences while working in the field.

Dr. Eng. Lydia Anggraini, S.T., M. Eng., Head of Mechanical Engineering Study Program said, “Participation in competitions held by multinational companies and Ristekdikti can assess student skills both theoretically and practically. I hope that there will be more participations and victories gained by President University students in other prestigious competitions. It also proves the mechanical engineering study program curriculum is able to produce guaranteed high-quality human resources.”

Program Studi Teknik Mesin kembali mengharumkan nama President University melalui kompetisi Manufacturing Skill Interchange Festival (MASIF) 2019. Kompetisi ini diadakan oleh Toyota Motor Manufacturing Indonesia (TMMIN) pada tanggal 18-23 April 2019. Bahurekso Saputro, mahasiswa Teknik Mesin 2016 berhasil membawa pulang juara pertama dalam kompetisi ini. Lebih lanjut, kompetisi yang ditujukan untuk para supplier Toyota Indonesia ini bertujuan untuk meningkatkan kapabilitas sumber daya manusia di industri otomotif.

Menurut Bahurekso, tidak mudah untuk memenangkan kompetisi ini. Hal ini karena terdapat serangkaian inspection skill yang harus dikuasai olehnya. Inspection skill yang diujikan antara lain: Measuring (pengukuran diameter luar, diameter dalam, dan ketinggian), Detection Part (deteksi benda kerja berdasarkan drawing), Drawing (menggambar bidang dari 2 dimensi menjadi 3 dimensi), Tightening Torque, dan Histogram.

Bahurekso sendiri saat ini berkuliah sambil bekerja di TD Automotive Compressor Indonesia (TACI) atau yang lebih dikenal dengan DENSO. Ia berpendapat, kemenangan ini dapat diraih berkat gabungan pengetahuan yang didapat saat berkuliah serta pengalaman saat bekerja di lapangan.

Dr. Eng. Lydia Anggraini, S.T., M.Eng., Ketua Program Studi Teknik Mesin mengatakan, “Partisipasi dalam kompetisi-kompetisi yang diadakan oleh perusahaan multinasional maupun Ristekdikti dapat menguji keahlian mahasiswa baik secara teori maupun praktek. Harapannya, kelak akan lebih banyak lagi partisipasi dan kemenangan didapat oleh mahasiswa President University di kompetisi-kompetisi bergengsi lainnya. Selain itu, dengan kemenangan yang diraih, kurikulum program studi teknik juga terbukti mampu menghasilkan sumber daya manusia yang terjamin kualitasnya.”