Published: 22 Dec 2020

The invasion of foreign cultures into Indonesia has the potential to reduce millennial concern for local culture. This is the background for students of the Communications Study Program, President University (PresUniv), to establish the Abhinaya Indonesia movement. In one of its campaign activities, Abhinaya Indonesia held a virtual talkshow with the theme "Indonesian Cultural Innovation in the Era 4.0", by collaborating with Indonesian musician Pasha "Ungu" as the speaker.

This talkshow raised the issue of Indonesian cultural innovation amidst the rapid development of technology. Pasha reminded the participants that Indonesia is a rich country with lots of culture. "The cultural wealth in Indonesia is very diverse. For example, we have 718 languages, more than 17,000 islands, and many more. In an era where everything changes rapidly, we must preserve it,” said Pasha, Thursday (17/12). He appreciated the Indonesian Abhinaya movement which invited young people to preserve Indonesia’s national culture. "I thank Abhinaya Indonesia friends for involving me in this activity, especially in educating young people about Indonesian culture," he added.

In the virtual talkshow which was attended by 492 participants, Abhinaya Indonesia invited all participants to foster a sense of love among Indonesian youths for local culture. Through this movement, Abhinaya Indonesia also invites all young Indonesians to participate in expressing their interest in local culture amidst the strong currents of modernization. (Abhinaya/PR Team PresUniv)

Mahasiswa Prodi Komunikasi Ajak Milenial Cintai Budaya Indonesia

Invasi budaya asing ke Indonesia berpotensi mengakibatkan kepedulian milenial terhadap budaya lokal berkurang. Hal inilah yang melatarbelakangi mahasiswa Prodi Ilmu Komunikasi (Ilkom), President University (PresUniv), membentuk gerakan Abhinaya Indonesia. Dalam salah satu kegiatan kampanyenya, Abhinaya Indonesia menyelenggarakan virtual talkshow dengan tema “Inovasi Budaya Indonesia di Era 4.0”, dengan menggandeng musisi Indonesia Pasha “Ungu” sebagai pembicara.

Talkshow ini mengangkat isu inovasi budaya Indonesia di tengah perkembangan teknologi yang begitu pesat. Pasha mengingatkan bahwa Indonesia negara yang kaya budaya. “Kekayaan budaya di Indonesia sangat beragam. Misalnya, kita punya 718 bahasa, lebih dari 17.000 pulau, dan masih banyak lagi. Di era yang semuanya berubah dengan sangat cepat, itu harus kita lestarikan,” tutur Pasha, Kamis (17/12). Ia mengapresiasi gerakan Abhinaya Indonesia yang mengajak masyarakat muda untuk menjaga kebudayaan nasional. “Saya ucapkan terima kasih untuk teman-teman Abhinaya Indonesia karena sudah melibatkan saya dalam kegiatan ini, khususnya dalam mengedukasi anak-anak muda terhadap budaya Indonesia,” tambahnya.

Dalam virtual talkshow yang dihadiri oleh 492 peserta, Abhinaya Indonesia mengajak seluruh peserta untuk menumbuhkan rasa cinta anak muda Indonesia terhadap budaya lokal. Melalui gerakan ini pula Abhinaya Indonesia mengajak seluruh anak muda Indonesia untuk turut serta mengekspresikan ketertarikan mereka terhadap budaya lokal di tengah kuatnya arus modernisasi. (Abhinaya/PR Team PresUniv)