Published: 21 Dec 2020

The Covid-19 pandemic is changing the face-to-face learning system online. This change raises new challenges, especially for elementary school students, as the socialization of the change in the role of parents from facilitator to facilitator and tutor is lacking. Responding to this problem, Communications students at President University (PresUniv) initiated a non-profit group called Super Parents which focuses on campaigns on parenting and education. Super Parents can be found on social media Instagram (@ SuperParents_2020) and Facebook (Super Parents).

Apart from campaigning, last Saturday (12/12) Super Parents also held a webinar entitled "How to be Super Parents: Parents Support During Online Learning". Collaborating with the School of Parenting (SoP), one of the largest online parenting and child development platforms in Indonesia, this webinar presents a psychologist, Putri Eka Siagian, M.Psi., and a presUniv alumni, Arnold Panjaitan, as speakers.

This webinar discusses ways to optimize the role of parents as tutors and the importance of maintaining their own health so that they can assist children in learning well. In addition, the speakers also discussed preparations for dealing with hybrid learning which will be implemented next semester. (Super Parents/SL)

Super Parents, Dampingi Orang Tua untuk Pembelajaran Daring

Pandemi Covid-19 mengubah sistem pembelajaran tatap muka ke daring. Perubahan ini memunculkan tantangan baru, terutama untuk siswa-siswi Sekolah Dasar, yakni kurangnya sosialisasi akan perubahan peran orang tua dari fasilitator menjadi fasilitator dan tutor. Menanggapi masalah ini, mahasiswa Ilmu Komunikasi di President University (PresUniv) menginisiasi sebuah kelompok non-profit bernama Super Parents yang berfokus pada kampanye tentang parenting dan pendidikan. Super Parents dapat ditemukan di media sosial Instagram (@SuperParents_2020) dan Facebook (Super Parents).

Selain melakukan kampanye, Sabtu (12/12) lalu Super Parents juga mengadakan webinar berjudul "How to be Super Parents: Parents Support During Online Learning". Berkolaborasi dengan School of Parenting (SoP), salah satu online platform parenting dan perkembangan anak terbesar di Indonesia, webinar ini menghadirkan seorang psikolog, Putri Eka Siagian, M.Psi., dan alumni PresUniv angkatan 2013, Arnold Panjaitan, sebagai pembicara.

Webinar ini membahas cara-cara mengoptimalkan peran orang tua sebagai tutor dan pentingnya menjaga kesehatan mereka sendiri agar dapat mendampingi anak-anak belajar dengan baik. Selain itu, para pembicara juga membahas persiapan untuk menghadapi hybrid learning yang akan diimplementasikan semester depan. (Super Parents/SL)