Published: 17 Sep 2020

Indonesia is now experiencing an economic crisis. Responding to this situation, the investment club of President University Student wants to encourage students in President University to be more aware of the importance of planning and financial management since young by conducting a webinar with the title “Financing your Future” on Saturday, September 12th, 2020. This webinar presented Laurensius Michael from PT. Mirae Asset Sekuritas Indonesia as the speaker.

At the beginning of the webinar, Laurensius said that with Indonesia’s current economic growth being minus, the ability to absorb human resources would be decreased because many companies will reduce their expense, which reduces the number of employees will be one of the plans. To overcome this situation, as a certified financial planner, Laurensius shared some information on making a fair and right financial planning and the importance of investment for youth.

Laurensius corrected several wrong thoughts about investment, such as what the investment is for, how to invest properly, and where youth can invest. Laurensius also give some information about 3 of the safest investment instruments, which are deposit, fixed income mutual funds, and money market.

Besides investment, Laurensius also emphasized the importance of making personal financial statements. In this case, Laurensius shared how to make a proper financial statement where there is also the method to manage savings and emergency funds, which very important to have.

At the end of his session, Laurensius invited youth to be a financial planner, and he even provided information about how to be a financial planner like him. (SD)

Klub Investasi Mahasiswa di President University Mengajak Anak Muda Untuk Mulai Berinvestasi dan Merencanakan Keuangan Masa Depan

Saat ini Indonesia sedang mengalami krisis ekonomi. Berangkat dari hal itu, Klub Investasi oleh mahasiswa di President University ingin mendorong mahasiswa di President University untuk lebih sadar akan pentingnya perencanaan dan pengelolaan keuangan sejak muda dengan mengadakan webinar yang berjudul “Financing your Future” pada hari sabtu, 12 September 2020. Webinar ini menghadirkan Laurensius Michael dari PT. Mirae Asset Sekuritas Indonesia sebagai pembicara.

Di awal webinar, Laurentius menyampaikan bahwa dengan pertumbuhan ekonomi Indonesia yang sedang minus saat ini, kemampuan Indonesia untuk menyerap tenaga kerja juga menurun karena banyak perusahaan yang berusaha mengurangi pengeluarannya yang salah satunya adalah melalui pengurangan jumlah karyawan. Untuk menghadapi hal tersebut, sebagai seorang perencana keuangan yang telah tersertifikasi, Laurentius membagikan informasi tentang bagaimana cara membuat perencanaan keuangan yang baik dan benar dan pentingnya investasi untuk anak muda.

Laurensius meluruskan beberapa pandangan yang salah mengenai investasi seperti untuk apa sebenarnya investasi itu, bagaimana cara investasi yang benar, dan dimana anak muda dapat berinvestasi. Laurensius juga membagikan informasi tentang 3 instrumen investasi yang paling aman yaitu Deposito, Reksadana Pendapatan Tetap, Reksadana Pasar Uang (Money Market).

Di samping investasi, Laurensius juga menekankan pentingnya membuat laporan keuangan pribadi. Dalam hal ini Laurensius membagikan cara membuat laporan keuangan yang benar dimana didalamnya juga terdapat cara mengatur jumlah tabungan dan dana darurat yang sangat penting untuk dimiliki.

Di akhir sesinya, Laurensius mengajak anak muda untuk menjadi seorang perencana keuangan dan membagikan informasi tentang bagaimana cara untuk menjadi seorang perencana keuangan sepertinya. (SD)