Published: 30 Jul 2020

Emotional intelligence is the ability of a person to recognize, manage, and control emotions about oneself, others, and the surrounding situation. Research says that Emotional Intelligence plays an important role in one's success. Knowing the importance of Emotional Intelligence, President University offers Emotional Intelligence courses that are studied by all students in the first year. This course is one of the compulsory subjects in the 2020 curriculum, the implementation of which will be adjusted to the respective study program.

Maria Jacinta Arquisola, B.A., MHRM., Ph.D., as the Coordinator of Emotional Intelligence Course mentioned that the course aims to build students' character to become more responsible members of President University's academic community. “The end value of the course is to have work ready future graduates equipped with the competencies to manage themselves, their relationships with others, and to have meaningful social relationships with people in their profession and the larger community,” she said.

Jacinta explained that Emotional Intelligence course consists of 4 parts that are learned consecutively. The first part named Self Awareness will let students understand who they really are and what they value most in life. The next part, Self Management enables students to learn about self control in the context of developing personal integrity, handling stress and negative emotions, how to face failure, deal with personal disappointment. The next one is Social Awareness. In this part, students are invited to develop their empathy and understand cross-national differences. And most importantly, why it is important to be culturally sensitive. The last part is Managing Relationships. In general, this part covers conflict resolution and communication, also how Emotional Intelligence is the foundation of building trust, commitment, and relationships.

As students learn Emotional Intelligence, Jacinta hopes that President University graduates will become better professionals and achieve success in their careers and life. (SL)

President University Memperkenalkan Mata Kuliah Emotional Intelligence di Kurikulum 2020

Kecerdasan emosi atau yang biasa disebut Emotional Intelligence adalah kemampuan seseorang mengenali, mengelola, dan mengontrol emosi terhadap diri sendiri, orang lain, serta situasi di sekitarnya. Riset menyebutkan bahwa Emotional Intelligenceberperan penting dalam kesuksesan seseorang. Mengetahui pentingnya Emotional Intelligence, President University memiliki mata kuliah Emotional Intelligence yang dipelajari oleh seluruh mahasiswa di tahun pertama. Mata kuliah ini merupakan salah satu mata kuliah wajib di kurikulum 2020 yang pelaksanaannya nanti disesuaikan dengan program studi masing-masing.

Maria Jacinta Arquisola, B.A., MHRM., Ph.D., sebagai Koordinator Mata Kuliah Emotional Intelligence menyebutkan bahwa Emotional Intelligence adalah program yang bertujuan untuk membangun karakter mahasiswa menjadi anggota komunitas President University yang bertanggung jawab. “Mata kuliah ini bertujuan untuk menciptakan lulusan yang berkompetensi dalam mengelola diri, hubungan dengan orang lain, serta lulusan yang memiliki hubungan sosial yang baik dengan orang seprofesi dan orang-orang di komunitas yang lebih luas,” ujarnya.

Jacinta menjelaskan, mata kuliah Emotional Intelligence terdiri atas 4 bagian yang dipelajari secara berurutan. Bagian pertama yang disebut Self Awareness akan mengajarkan mahasiswa untuk mengenali diri sendiri dan apa yang berharga dalam hidupnya. Selanjutnya, dalam bagian Self Management, mahasiswa akan belajar tentang control diri dan bagaimana mereka merespons stress, kegagalan, kekecewaan, serta emosi negatif yang mungkin akan mereka rasakan selama belajar dan bekerja. Bagian selanjutnya adalah Social Awareness. Dalam tahap ini, mahasiswa diajak mempelajari perbedaan budaya dan membangun rasa empati terhadap perbedaan. Dalam tahap ini mahasiswa akan diberi penjelasan mengapa penting untuk seseorang menjadi culturally sensitive (sensitif secara kebudayaan). Yang terakhir, dalam tahap Managing Relationships, secara umum, mahasiswa akan belajar tentang konflik dan komunikasi serta bagaimana Emotional Intelligence menjadi dasar dalam membangun kepercayaan, komitmen, dan hubungan.

Dengan mempelajari Emotional Intelligence, Jacinta berharap lulusan President University dapat menjadi profesional yang baik dan meraih kesuksesan dalam karir dan hidup mereka. (SL)