Published: 27 Jan 2020

Home to many large multinational companies including LG, Samsung, and Hyundai, Korea is considered one of the best countries for President University students to pursue their careers. Thus, mastering the Korean language is an immeasurable asset.

In response to this fact, President University opens a Korean language class for all students and staff. In collaboration with Mokpo National University (MNU), two lecturers were brought directly from MNU, South Korea to lead the class.

Has been running for two weeks, the class has drawn a lot of attention from students. Kim Min Sil, the lecturer from MNU who has 10 years of teaching experience abroad namely China, Uzbekistan, Egypt, and Vietnam was impressed by the students who showed their passion for learning the Korean language. “This is my first time in Indonesia and I’m happy to see that the students at President University have so much interest in Korean language and culture,” she said.

In line with Kim, Yang Jin Kyoung, another lecturer from MNU was impressed by the students who showed their earnestness in learning the Korean language.  “It took me by surprise that most of the students have already learned essential elements such as grammar which make big differences between Korean language and Bahasa Indonesia before the class. They also learned the manners and culture of Korea,” she said.

Regarding Mokpo National University who took part in this collaboration, Yang explained, “Mokpo National University wants to lay the groundwork for spreading out Korea and Korean culture, and by extension, to discover potential students who will be a solid bridge between MNU and President University in the near future. This led us here to carry out the mission by providing Korean class on campus.”

Yang also added, “Considering investments of Korean companies are expected to continue and increase quite noticeably in Indonesia, in my opinion, those who have experience and knowledge about Korea and Korean language, will be more likely to take an opportunity to develop their careers in a wide range of companies and industries. Furthermore, they will hopefully make their way into a successful career.” (SL)

President University Buka Kelas Korea Bersama dengan Mokpo University

Menjadi rumah bagi banyak perusahaan multinasional seperti LG, Samsung, dan Hyundai, Korea dianggap sebagai salah satu negara terbaik bagi mahasiswa President University untuk mengejar karir mereka. Dengan demikian, menguasai bahasa Korea adalah aset yang tak terukur.

Menanggapi kenyataan ini, President University membuka kelas bahasa Korea untuk semua mahasiswa dan staf. Berkolaborasi dengan Mokpo National University (MNU), dua orang pengajar ahli didatangkan langsung dari MNU, Korea Selatan.

Telah berjalan selama dua minggu, kelas bahasa Korea ini telah menarik banyak perhatian mahasiswa. Kim Min Sil, dosen dari MNU yang memiliki 10 tahun pengalaman mengajar di luar negeri yaitu Cina, Uzbekistan, Mesir, dan Vietnam terkesan oleh para mahasiswa yang menunjukkan antusias mereka dalam belajar bahasa Korea. "Ini adalah pertama kalinya saya di Indonesia dan saya senang melihat bahwa mahasiswa di President University memiliki begitu banyak minat dalam bahasa dan budaya Korea," katanya.

Senada dengan Kim, Yang Jin Kyoung, dosen lain dari MNU juga terkesan oleh para mahasiswa yang menunjukkan kesungguhan mereka mempelajari tidak hanya bahasa, namun juga kebudayaan Korea. “Saya terkejut bahwa sebagian besar mahasiswa telah mempelajari elemen-elemen penting seperti tata bahasa yang cukup berbeda antara bahasa Korea dan bahasa Indonesia sebelum kelas. Mereka juga mempelajari tata krama dan budaya Korea,” ujarnya.

Mengenai MNU yang mengambil bagian dalam kolaborasi ini, Yang menjelaskan, “Universitas Nasional Mokpo ingin menyebarkan pengetahuan mengenai Korea beserta segala kebudayaan dan bahasanya. Lebih lanjut, untuk menemukan mahasiswa potensial yang akan menjadi jembatan antara MNU dan President University dalam waktu dekat. Inilah yang membawa kami ke sini untuk melaksanakan misi dengan menyediakan kelas bahasa Korea di President University.”

Yang juga menambahkan, “Dengan pertimbangan bahwa investasi perusahaan Korea diprediksi akan terus berlanjut dan meningkat di Indonesia, menurut saya, mereka yang memiliki pengalaman dan pengetahuan tentang kebudayaan dan bahasa Korea akan cenderung mendapat kesempatan lebih besar untuk mengembangkan karier mereka di berbagai perusahaan dan industri. Harapannya,  mereka dapat memiliki karier yang sukses di masa depan." (SL)