Published: 30 Nov 2019

Entrepreneurship conference entitled Creative Digital Entrepreneur (CDE) has successfully been held by a group of students of International Business Class Management Study Program President University today (30/11) at President University Convention Center (PUCC).

According to the project manager, Geri Johansen, CDE has become an effort to enrich young people’s knowledge of the application of creative digital in entrepreneurship. “I see that many young people are now very enthusiastic about enhancing their entrepreneurial spirit and skill. However, sometimes these young people forget the creative and digital aspects in entrepreneurship considering that now we are living in the digital era 4.0,” he explained.

CDE presented several experienced speakers in various industries, namely Kaesang Pangarep (CEO Sang Pisang, the founder of PT. Hebat), Bunga Jelitha Ibrani (Putri Indonesia 2017), Rius Vernandes (CEO Secbowl and Youtuber), Tommy Setiadi (Country Manager Lithan), also Erry Sunarli (General Manager KMK Group).

The first session was carried out by Kaesang Pangarep, a young businessman who is now establishing PT. Hebat to support SMEs and open up many job opportunities. He also revealed that seeking revenues is not his priority in conducting business, but being beneficial for many others is. Regarding his success in running his several businesses, Kaesang explained, “If you want to be a businessman, do not stop trying. If you fail, try again. If you are running out of money, there are a lot of institutions that can assist you. The point is, do not give up.”

In line with Kaesang, Bunga Jelitha Ibrani, Putri Indonesia 2017 mentioned that a leader is someone who has the spirit of serving others and longs to be beneficial for other people. CEO SEC Bowl Rius Vernandes who is also a Youtuber and Country Manager Lithan Academy Tommy Setiadi explained the opportunity, obstacles, and the evolution of digital media usage in the business sector.

Moderated by Puteri Indonesia Favorit Kepulauan Indonesia Timur 2019 Stella Natalia, this conference was closed by a sharing session from General Manager KMK Group Erry Sunarli.

Kaesang Pangarep, Putri Indonesia Bunga Jelitha, hingga Youtuber Rius Vernandes Ramaikan Creative Digital Entrepreneur President University

Konferensi entrepreneurship bertajuk Creative Digital Entrepreneur (CDE) berhasil digelar oleh sekelompok mahasiswa jurusan Manajemen konsentrasi International Business President University hari ini (30/11) di President University Convention Center (PUCC).

Menurut ketua acara, Geri Johansen, CDE menjadi upaya untuk memperdalam pengetahuan anak muda mengenai pengaplikasian kreatif digital dalam entrepreneurship. “Saya melihat anak muda saat ini sedang sangat antusias dalam mengembangkan jiwa dan kemampuan entrepreneurship. Namun, terkadang anak-anak muda yang sedang bersemangat ini lupa akan aspek kreativitas dan digital dari entrepreneurship, padahal saat ini kita sudah memasuki era digital 4.0,” jelas Geri.

CDE sendiri menghadirkan sederet pembicara berpengalaman dari berbagai industri seperti Kaesang Pangarep (CEO Sang Pisang, pendiri PT. Hebat), Bunga Jelitha Ibrani (Putri Indonesia 2017), Rius Vernandes (CEO Secbowl dan Youtuber), Tommy Setiadi (Country Manager Lithan), serta Erry Sunarli (General Manager KMK Group).

Sesi pertama diisi oleh Kaesang Pangarep, seorang pebisnis muda yang kini mendirikan PT. Hebat untuk mendukung UKM naik kelas dan membuka lebih banyak lapangan pekerjaan. Ia mengungkapkan bahwa mencari uang sebanyak-banyaknya bukanlah hal utama dalam berbisnis, tapi menjadi bermanfaat bagi banyak orang. Terkait keberhasilannya dalam menjalankan berbagai bisnisnya, Kaesang menjelaskan, “Kalau mau jadi pengusaha, jangan berhenti mencoba. Kalau gagal, coba lagi. Kalau modal habis, banyak institusi yang bisa membantu. Intinya jangan menyerah.”

Senada dengan Kaesang, Bunga Jelitha Ibrani, Putri Indonesia 2017 mengungkapkan bahwa pemimpin adalah seseorang yang memiliki jiwa melayani dan rindu membawa manfaat bagi banyak orang. CEO SEC Bowl Rius Vernandes yang juga adalah seorang Youtuber dan Country Manager Lithan Academy Tommy Setiadi menjelaskan kesempatan, tantangan, dan perkembangan penggunaan digital media di sektor bisnis.

Dimoderatori oleh Puteri Indonesia Favorit Kepulauan Indonesia Timur 2019 Stella Natalia, konferensi ini ditutup dengan sharing session dari General Manager KMK Group Erry Sunarli.