Published: 06 Nov 2019

The technology has been developing gradually and it affects the world of work. People cannot just remain silence by sending an application letter to get a job they dreamed of. The existence of media will help people to achieve it, especially by showcasing competence virtually. This new phenomenon in the work field was stated by LinkedIn Power Profiles 2018 for Marketing & Advertising Category Putri Neva Lumeta in LinkedIn Workshop 2019 at President University (11/1).

Putri who is an alumnus of Communications Study Program President University batch 2011 shared her experiences in using LinkedIn, a professional search engine to build her personal branding. She explained that people can cheat on the existing algorithm by knowing how to use it smartly. “Publish any articles, record every achievements and experience, and keep building the connection will increase the user’s quality account,” she said.

“LinkedIn needs to be neatly prepared, make sure when people see your profile, they will have consideration in recruiting you,” she added. In addition, she explained that engaging, updating, and evaluating profiles will increase the quality of a profile. Thus, people will easily find the profile due to the good quality of the profile itself. (NA/SL)

Workshop LinkedIn 2019: Pamerkan Kompetensi Melalui LinkedIn

Teknologi telah berkembang secara berangsur-angsur dan mempengaruhi dunia kerja. Orang tidak bisa hanya diam dengan mengirimkan surat lamaran untuk mendapatkan pekerjaan yang mereka impikan. Keberadaan media akan membantu seseorang untuk mencapainya, terutama dengan menunjukkan kompetensi secara virtual. Fenomena baru dalam panggung pekerjaan ini diungkapkan oleh salah seorang LinkedIn Power Profiles 2018 kategori Marketing & Advertising Putri Neva Lumeta dalam LinkedIn Worksop 2019 di President University (1/11).

Putri yang juga merupakan alumni Ilmu Komunikasi President University angkatan 2011 ini membagikan pengalamannya dalam menggunakan mesin pencari profesional LinkedIn untuk membangun citra dirinya. Ia menjelaskan bahwa orang dapat menipu algoritma yang ada dengan mengetahui cara penggunaannya yang cerdas. “Publikasikan setiap artikel, catat setiap pencapaian dan pengalaman, memiliki profil yang baik, dan terus membangun koneksi akan meningkatkan kualitas akun pengguna,” jelasnya siang itu.

"LinkedIn perlu dipersiapkan dengan rapi, pastikan ketika orang melihat profil Anda, mereka akan memiliki pertimbangan dalam merekrut Anda,” tambahnya. Sebagai tambahan, ia juga menjelaskan bahwa keterlibatan, pembaharuan, dan evaluasi profil akan meningkatkan kualitas profil. Dengan ini juga, orang akan dengan mudah menemukan profil karena kualitasnya yang baik. (NA/SL)