Published: 04 Nov 2019

Entering the second year of her tenure at the President University Student Council (PUSC), Tengku Redita Zalzabilla (International Relations 2018) and Violetta Winona (Accounting 2018) are given responsibility to continue the leadership as Chairperson and Vice Chairperson in the 2020 period. The given mandate was shown symbolically by handing down the gavel and the key to the PUSC office.

"I am very grateful for the trust that has been given by all of you to me and my vice to lead PUSC 2020. I hope that PUSC 2020 can work hand in hand both in improving the prosperity of President University students and as a big family of PUSC," Tengku said in her short speech when elected as Chairperson of PUSC in the 2020 period. Violetta added that in the future PUSC will work harder to bridge students and management of President University.

Tengku and Violetta along with other prospective members have undergone a regeneration period of approximately 1 month. The regeneration period itself includes initial training, first interview, in-depth training, and final interview. In each stage, prospective members are objectively filtered by the committee with consideration from each prospective candidate. The election of PUSC successors uses a bottom-up system in which members who will become successors are elected first and then given the right to vote and to be voted as Chairperson and Vice Chairperson. Members who nominate themselves as Chairperson and/or Vice Chairperson are required to have the first-year experience at PUSC, be in their second academic year at President University, and have a minimum GPA of 3.25. In addition, the candidates of Chairperson and Vice Chairperson must present their work plans and answer all questions from elected members and attending predecessors of PUSC to be elected individually.

The election of Chairperson and Vice Chairperson this year was held on October 28, 2019, with a total of 5 candidates who registered in both positions. The election was held after the announcement of 35 elected members for the 2020 period. The transfer of leadership was memorized in a photo session between PUSC 2019 and 2020. (CJ)

Terpilihnya Ketua dan Wakil Ketua PUSC 2020

Menginjak tahun kedua masa jabatan di President University Student Council (PUSC), Tengku Redita Zalzabilla (International Relations 2018) dan Violetta Winona (Accounting 2018) menerima tanggung jawab untuk melanjutkan kepemimpinan sebagai Ketua dan Wakil Ketua di periode 2020. Pemberian mandat secara simbolis ditunjukkan dengan serah-terima gavel dan kunci kantor PUSC.

“Saya sangat berterimakasih atas kepercayaan yang telah diberikan oleh teman-teman kepada saya dan wakil saya untuk memimpin PUSC 2020. Saya berharap PUSC 2020 bisa saling bahu-membahu baik dalam meningkatkan kesejahteraan mahasiswa President University maupun sebagai keluarga besar PUSC,” ungkap Tengku dalam pidato singkatnya saat diumumkan terpilih sebagai Ketua PUSC di periode 2020. Violetta menambahkan bahwa PUSC untuk ke depannya akan bekerja lebih keras untuk menjembatani mahasiswa dan manajemen President University.

Tengku dan Violetta bersama calon anggota lainnya telah menjalani masa regenerasi selama kurang lebih 1 bulan. Masa regenerasi itu sendiri meliputi pelatihan awal, wawancara awal, pelatihan pendalaman, dan wawancara akhir. Dalam setiap tahapan, calon anggota terus disaring secara objektif oleh komite regenerasi dengan mempertimbangkan pendapat dari masing-masing calon. Pemilihan penerus PUSC menggunakan sistem bottom-up di mana anggota yang akan menjadi penerus ditetapkan terlebih dahulu untuk memiliki hak pilih dan dipilih sebagai Ketua dan Wakil Ketua. Anggota yang mencalonkan diri sebagai Ketua dan/atau Wakil Ketua diharuskan memiliki pengalaman tahun pertama di PUSC, sedang menjalani tahun kedua akademik di President University, dan memiliki minimum GPA 3,25. Selain itu, kandidat Ketua dan Wakil Ketua juga harus mempresentasikan program kerja mereka dan menjawab semua pertanyaan dari anggota terpilih dan para pendahulu PUSC yang hadir untuk kemudian dipilih secara individual.

Pemilihan Ketua dan Wakil Ketua pada tahun ini dilaksanakan pada tanggal 28 Oktober 2019 dengan total calon 5 orang yang mendaftarkan diri pada kedua posisi. Pemilihan tersebut dilaksanakan setelah pengunguman 35 anggota terpilih untuk periode 2020. Pergantian kepemimpinan tersebut kemudian diabadikan dalam sesi foto bersama antara PUSC 2019 dan 2020. (CJ)