Published: 30 Jan 2018

Cikarang, Indonesia—President University (PresUniv) hosted Kris Wijoyo Soepandji during his book review titled “Ilmu Negara: Perspektif Geopolitik Masa Kini” at PresUniv campus, Cikarang (22/1). The event was attended by Arnaldo Jr. Soares, Senior Partner of Ariyanto Arnaldo law firm, Handa S. Abidin, SH, LL.M, Ph.D, Vice Rector for Communication and Partnerships PresUniv, Fennieka Kristianto, S.H., M.H., M.Kn., M.A, Head of Law StudiyProgram PresUniv, Ir. J. Budhi Susetiyo, Director of Internships and Career Center PresUniv, Marissa N. Astika, M.B.A, Director of International Partnerships PresUniv, and approximately 70 lecturers and students.

Kris Wijoyo Soepandji said that geopolitical dynamics have a global impact, including in Indonesia. These dynamics include the seizure of influence between the United States and China, the conflict in the Middle East, and the spread of radicalism. All of them can affect national stability. Moreover, Indonesia will enter the electoral year in 2018 and 2019.

In addition, J. Budhi Susetiyo presented a review on geopolitical dynamics in terms of communication.

The event was closed by question and answer session and photo session with the audiences.

Cikarang, Indonesia—President University (PresUniv) menjadi tuan rumah Kris Wijoyo Soepandji dalam acara bedah buku karyanya yang berjudul “Ilmu Negara: Perspektif Geopolitik Masa Kini” di kampus PresUniv, Cikarang (22/1). Acara tersebut dihadiri oleh Arnaldo Jr. Soares, Senior Partner firma hukum Ariyanto Arnaldo, Handa S. Abidin, SH, LL.M, Ph.D, Wakil Rektor Bidang Komunikasi dan Kerja Sama. Fennieka Kristianto, S.H., M.H., M.Kn., M.A, Kepala Program Studi Hukum PresUniv, Ir. J. Budhi Susetiyo, Direktur Pusat Magang dan Karier PresUniv, Marissa N. Astika, M.B.A, Direktur Kerja Sama Luar Negeri PresUniv, serta setidaknya 70 dosen dan mahasiswa.

Kris Wijoyo Soepandji menyampaikan bahwa dinamika geopolitik memiliki dampak secara global, termasuk di Indonesia. Dinamika tersebut diantaranya adalah perebutan pengaruh antara Amerika Serikat dan Cina, konflik di Timur Tengah, dan merebaknya gerakan radikalisme yang mengatasnamakan agama yang bersifat transnasional. Hal tersebut dapat berpengaruh pada stabilitas nasional. Terlebih lagi, Indonesia akan memasuki tahun pemilihan umum pada 2018 dan 2019.

Selain itu, J. Budhi Susetiyo menyampaikan ulasan mengenai dinamika geopolitik dari segi komunikasi.

Acara ditutup oleh sesi tanya jawab dan foto bersama dengan para mahasiswa yang hadir.