Published: 23 Feb 2021

Learning program is not difficult. One programming language that is easy to do in Python. With a neat syntax structure and easy to apply, Python is suitable for beginners who have never learned coding. That is the material discussed in Python A to Z webinar: Why You Must Learn Python, Saturday (20/2), resulting from a collaboration between President University and Python Indonesia. The speakers in this webinar were Norman Ganto, Country Manager of Progate, and Pradita Utama, Vice President of Information Technology at Biznet Networks.

Pradita said Python is one of the best programming languages in Indonesia based on several factors. First, it is trendy. Based on the 2020 StackOverflow Insights survey, Python ranks 5th in terms of popularity. Second, it is easy to learn even for those who do not understand IT. Third, the cross-platform, which can be used on various computers, can make various applications and others. Meanwhile, Norman explained the use of Big Data in the non-IT world. He said that currently, all companies make decisions based on data. Big Data can provide data analysis, thus helping the decision-making process.

Students who want to learn programming can join both camps' programs. With flexible study time, this program will not interfere with student study and lecture hours.?????? (Lita Gabriela, PR team)

Mengenal Phyton: Programming itu Mudah

Belajar progamming itu tidak sulit. Salah satu bahasa pemrograman yang mudah dipelajari adalah Phyton. Dengan struktur sintak yang rapi dan mudah dipahami, Python cocok untuk pemula yang belum pernah belajar coding. Itulah materi yang dibahas dalam webinar Python A to Z: Mengapa Anda Wajib Pelajari Python, Sabtu (20/2), hasil kerja sama President University dan Phyton Indonesia. Pembicara dalam webinar ini adalah Norman Ganto, Country Manager Progate, dan Pradita Utama yang Vice President of Information Techology di Biznet Networks.

Kata Pradita, Phyton merupakan salah satu bahasa pemrograman terbaik di Indonesia berdasarkan beberapa faktor. Pertama, sangat popular. Berdasarkan survei StackOverflow Insights 2020, Phyton menempati peringkat ke-5 dari sisi popularitas. Kedua, mudah dipelajari bahkan untuk mereka yang tidak paham IT. Ketiga, cross platfrom, yaitu dapat digunakan di berbagai komputer, bisa membuat berbagai aplikasi dan lainnya. Sementara, Norman menjelaskan kegunaan Big Data dalam dunia non IT. Katanya, saat ini semua perusahaan mengambil keputusan berdasarkan data. Big Data dapat memberikan analisa data, sehingga membantu proses pengambilan keputusan.

Mahasiswa yang ingin belajar programming bisa mengikuti program both camp. Dengan waktu belajar yang fleksibel, program ini tidak akan mengganggu jam belajar dan kuliah mahasiswa. (Lita Gabriela, tim PR)