Published: 07 May 2021

The President University Major Association (PUMA) Industrial Engineering held an Meet Alumni IEN on Ramadhan (Metalien) titled Dealing with Work-life After College, Saturday (17/4). The alumni sharing session presented Antony Julianto, founder of PT Avenir Glass Alumnindo Aluminium and Glass Applicator and M. Arief Resa, Digital Marketing, PT Yamaha Indonesia Motor Manufacturing. Both are alumni of the Industrial Engineering Study Program batch 2010, President University (PresUniv). This event was also attended by Andira Taslim, S.T., M.T., Head of Industrial Engineering Study Program, PresUniv.

Antony said, the first thing that must be owned to start a business is intention. "Make sure you have a strong intention to start a business. Never be afraid to fail before trying because your estimated certainty or preparation for doing business is 70 to 80 percent. The rest will be repaired after the business is running,” he explained. He emphasized that business is a time journey that cannot be made instantly. Therefore, we must continue to learn to develop and maintain the business that we have created. According to Antony, business relationships and partners are essential, but it takes time to find the one that suits us.

Arief agreed, existence of a broad relationship would be a consideration in getting a job. "When studying, we must be able to maintain good relationships with our peers and other generations. Because we will not know what will happen in the future," he said. Arief revealed, much knowledge that could be learned while studying at the PresUniv Industrial Engineering Study Program. "Our mindset has become more technical so that we can be a step or two ahead of others. Besides that, we can also solve a problem more thoroughly, structured, and the solution is more concrete because it is based on analysis," he said. Arief also emphasized that choosing a job must be following our passions and desires. (Gilang Suryanata, PR team. Photo: Gilang Suryanata).

Metalien: Dealing with Work-life After College

President University Major Association (PUMA) Industrial Engineering mengadakan Meet Alumni IEN on Ramadhan (Metalien) yang bertajuk Dealing with Work-life After College, Sabtu (17/4). Alumni sharing session ini menghadirkan Antony Julianto, founder PT Avenir Glass Alumnindo Alumnium and Glass Applicator dan M. Arief Resa, Digital Marketing, PT Yamaha Indonesia Motor Manufacturing. Keduanya adalah alumni Program Studi (Prodi) Industrial Engineering batch 2010, President University (PresUniv). Acara ini juga dihadiri oleh Andira Taslim, S.T., M.T., Kepala Prodi Industrial Engineering PresUniv.

Antony mengatakan, hal pertama yang harus dimiliki untuk memulai bisnis adalah niat. “Pastikan kalian memiliki niat yang kuat untuk memulai bisnis. Jangan pernah takut gagal sebelum mencoba. Karena perkiraan kepastian atau persiapan kalian untuk melakukan bisnis itu sebesar 70 sampai 80 persen. Sisanya diperbaiki setelah bisnis berjalan,” jelasnya. Ia menekankan, bisnis merupakan sebuah perjalanan waktu yang tidak bisa dibuat secara instan. Oleh karena itu, kita harus terus belajar untuk mengembangkan dan mempertahankan bisnis yang telah kita buat. Menurut Antony, relasi dan partner bisnis itu penting tetapi membutuhkan waktu untuk menemukan yang cocok dengan kita.

Arief sependapat, adanya relasi yang luas akan menjadi pertimbangkan dalam mendapatkan pekerjaan. “Saat berkuliah, kita harus bisa menjaga hubungan yang baik dengan teman seangkatan maupun angkatan lainnya. Karena kita tidak akan tahu ke depannya akan terjadi apa,” ujarnya. Arief mengungkapkan, banyak ilmu yang dapat dipelajari ketika berkuliah di Prodi Industrial Engineering PresUniv. “Pola pikir kita menjadi lebih teknikal sehingga kita bisa selangkah atau dua langkah lebih depan dibandingkan yang lainnya. Selain itu, kita juga jadi bisa memecahkan suatu masalah lebih teliti, terstruktur, dan solusinya lebih konkrit karena berdasarkan analisa,” katanya. Arief juga menegaskan, dalam memilih pekerjaan harus sesuai dengan passion dan keinginan kita. (Gilang Suryanata, tim PR. Foto: Gilang Suryanata).