Published: 20 Apr 2021

Wednesday (14/4), the Alumni Relations Bureau, President University (PresUniv), held an alumni sharing webinar. This time the speaker was Paul Xude Luo, Alumni of the Information Technology Study Program batch 1, with the topic "Global Mindset Indonesia Opportunity". This webinar was hosted by Chrisanny Agussyl, Head of the Alumni Bureau, PresUniv. Global mindset, according to Forbes, is the ability to perceive and decode behaviors in multiple cultural contexts. It is an ability to connect with people from other cultures on an intellectual as well as emotion level.

Paul conveyed that five skills must be possessed to form a global mindset, namely multilanguage, financial knowledge, coding, social and communication skill, and plan and coordination skill. Why is coding a must-have skill? Paul believes that coding will become an essential skill a person should have, such as foreign language skills, in the next three years. "The ability to code does not mean we have to become programmers. Learning the basics of coding will help systematically shape your thoughts. Nowadays, it is straightforward to learn basic coding via the internet,” he said.

Said Paul, Indonesia in 2019 is the country with the largest economy in Southeast Asia and ranks 15th in the world. Indonesia's Gross Domestic Product (GDP) of US $ 1,119 billion with an economic growth rate of 5.02%. Quoted from McKinsey, the number of consumers in Indonesia will continue to grow until 2030. At that time, Indonesia could become the 7th largest economy globally, bypassing Germany and the UK. Paul emphasized that Indonesia is already on a wave that continues to move forward. "This is not a small wave, but a big wave," he stressed. So, we have to follow the waves to seize the various opportunities that arise. (Gilang Suryanata, PR team. Photo: Gilang Suryanata)

Alumni Sharing Session: Merebut Peluang di Tengah Gelombang Besar

Rabu (14/4), Biro Alumni, President University (PresUniv), menggelar webinar alumni sharing. Kali ini yang menjadi pembicara adalah Paul Xude Luo, Alumni Program Studi (Prodi) Information Technology batch 1, dengan topik “Global Mindset Indonesia Opportunity”. Webinar ini dipandu oleh Chrisanny Agussyl, Kepala Biro Alumni, PresUniv. Global mindset, menurut Forbes, adalah kemampuan untuk memahami dan memecahkan masalah dalam berbagai konteks budaya. Jadi, ini adalah kemampuan untuk terhubung dengan orang-orang dari budaya lain pada tingkat intelektual serta emosional.

Paul menyampaikan, ada lima skills yang harus dimiliki untuk membentuk global mindset, yaitu multibahasa, pengetahuan keuangan, coding, kemampuan berkomunikasi dan bersosialisasi, dan kemampuan merencanakan dan berkoordinasi. Mengapa coding termasuk skill yang harus dimiliki? Paul percaya dalam tiga tahun ke depan coding akan menjadi keterampilan dasar yang harus dimiliki seseorang, seperti kemampuan bahasa asing. “Kemampuan coding bukan berarti kita harus menjadi programmer. Mempelajari dasar coding akan membantu dalam membentuk pemikiran secara sistematis. Saat ini, sangat mudah untuk mempelajari dasar coding melalui internet,” katanya.

Ungkap Paul, Indonesia pada tahun 2019 merupakan negara dengan perekonomian terbesar di Asia Tenggara dan urutan ke-15 dunia. Gross Domestic Product (GDP) Indonesia sebesar US$1.119 miliar dengan tingkat pertumbuhan ekonomi sebesar 5,02%. Dikutip dari McKinsey, jumlah konsumen di Indonesia akan terus bertambah hingga 2030. Pada saat itu, Indonesia bisa menjadi negara dengan perekonomian terbesar ke-7 di dunia, melewati Jerman dan Inggris. Paul menekankan, Indonesia telah berada di gelombang yang terus berjalan ke depan. “Ini bukan gelombang kecil, tetapi gelombang besar,” tegasnya. Jadi, kita harus mengikuti gelombang agar bisa merebut berbagai peluang yang muncul. (Gilang Suryanata, tim PR. Foto: Gilang Suryanata)