Published: 19 Oct 2020

Education is a crucial thing that affects the development of a country. By increasing the quality of the education of a country, the quality of human resources is also increased. With this, the development of a country also will be manifested. This issue was noticed by Natasha Amelia, a Primary School Teacher Education student from President University in her speech under the title of “Quality of Education in Indonesia”. This speech successfully brought her to second place in the PGSD Fair in the speech category, which was held by the Indonesia University of Education, Tasikmalaya Campus.

According to Natasha, there are still a lot of things that need to be considered in terms of improving the quality of education in Indonesia, knowing that Indonesia still ranks 72th out of 77 countries in the level of student ability (according to the survey by Program for International Student Assessment (PISA) 2019). In her speech, Natasha conveyed that in this COVID-19 pandemic era, Indonesians are required to adapt to such changes in behavior, mindset, and lifestyle. Due to it, this needs to be supported by the improvement of education quality in Indonesia, by having a greater collaboration among all academic stakeholders.

“Through this speech, I hope to raise awareness of the importance of the quality of education in Indonesia, also to arouse the enthusiasm of all education practitioners such as teachers, parents, especially students and government to work hand in hand in hand in achieving a better quality of education,” said Natasha. (GN/SL)

Mahasiswa Pendidikan Guru Sekolah Dasar President University Memenangkan Juara Kedua dalam Lomba Pidato PGSD Fair oleh Universitas Pendidikan Indonesia Kampus Tasikmalaya

Pendidikan merupakan hal krusial yang dapat mempengaruhi kemajuan suatu bangsa. Dengan meningkatnya kualitas pendidikan suatu negara, maka kualitas sumber daya manusia akan turut meningkat. Dan dengan ini, maka kemajuan suatu negara dapat diwujudkan. Hal ini disorot Natasha Amelia, seorang mahasiswi Pendidikan Guru Sekolah Dasar President University dalam pidatonya yang berjudul “Kualitas Pendidikan di Indonesia”. Pidato ini berhasil membawa Natasha meraih juara kedua dalam PGSD Fair cabang lomba pidato, yang diadakan oleh Universitas Pendidikan Indonesia Kampus Tasikmalaya.

Menurut Natasha, masih banyak hal yang perlu diperhatikan dalam hal peningkatan kualitas pendidikan di Indonesia, mengingat Indonesia masih menempati posisi ke 72 dari 77 negara dalam tingkat kemampuan pelajar (menurut survey Programme for International Student Assesment (PISA) tahun 2019). Dalam pidatonya, Natasha menyampaikan bahwa di masa pandemi COVID-19 ini, masyarakat Indonesia dituntut untuk dapat menyesuaikan diri dengan perubahan perilaku, pola pikir, serta gaya hidup. Untuk itu, hal ini perlu ditunjang dengan peningkatan kualitas pendidikan di Indonesia dengan cara meningkatkan kerja sama antar seluruh praktisi pendidikan.

“Dengan menyuarakan pidato ini, saya berharap dapat menumbuhkan kesadaran akan pentingnya kualitas pendidikan, dan juga membangkitkan semangat seluruh praktisi pendidikan seperti guru, orang tua, terutama peserta didik dan pemerintah agar bahu-membahu demi tercapainya kualitas pendidikan yang lebih baik,” ujar Natasha. (GN/SL)