Published: 12 Dec 2019

Again, International Relations students of President University, M. Rendy Utomo Rachim made a great achievement in the UT MARA Open 2019 on 6-8 December 2019. In this debate competition with a British parliamentary system, Rendy teamed up with Balqis Siregar, a student of the University of Indonesia. Rendy's team was the only team from Indonesia that made it to the final round in the Novice Category and snatched a silver medal.

UT MARA Open 2019 was an open debate competition held by the Universiti Teknologi Mara Shah Alam Malaysia and participated by approximately 60 teams from various countries, including Indonesia, Malaysia, Japan, Hong Kong, and many more.

In the final round, Rendy and Balqis competed in a debate that carried a motion “This House Believes that Minority Group should Actively Support Cultural Appropriation as Means of Preserving Their Culture”.

In addition to getting the second place, Rendy was also the 25th Best Novice Speaker in the competition. (SL)

Rendy Utomo Meraih Juara Kedua dalam UT MARA Open 2019 di Malaysia

Mahasiswa Hubungan Internasional President University M. Rendy Utomo Rachim kembali menorehkan prestasi membanggakan dalam ajang UT MARA Open 2019 pada 6-8 Desember 2019. Dalam kompetisi debat dengan sistem parlemen Britania ini, Rendy membentuk tim bersama Balqis Siregar, mahasiswa Universitas Indonesia. Tim Rendy menjadi satu-satunya tim dari Indonesia yang berhasil masuk ke babak final di Kategori Pemula (Novice Category) dan meraih medali perak.

Kompetisi ini digelar oleh Universiti Teknologi Mara Shah Alam Malaysia dan diikuti oleh kurang lebih 60 tim dari berbagai negara, antara lain Indonesia, Malaysia, Jepang, Hongkong, dan masih banyak lagi.

Dalam babak final, Rendy dan Balqis berkompetisi dalam debat yang mengusung mosi “Tim Ini Percaya bahwa Kelompok Minoritas Harus Secara Aktif Mendukung Apropriasi Budaya sebagai Upaya Pelestarian Budaya”.

Selain mendapatkan juara kedua, Rendy juga berada di posisi ke-25 untuk Best Novice Speaker. (SL)