Published: 17 Jul 2018

Cikarang, Indonesia—President University held a guest lecture themed “Digital Journalism” which took place in President University campus (12/7). Attended the event, Editor in Chief of Tempo.co, Wahyu Dhyatmika, Editor in Chief of Kumparan.com, Arifin Asydhad, Head of Communication Study Program, Dindin Dimyati, and approximately 80 students and lecturers.

In the event, Wahyu stated that currently information needs to be data-driven as the world is going more global. He also explained that in digital journalism, the process of building data, statistic, visualization, and orientation are important.

On the other hand, Arifin pointed four important skills which need to be mastered in digital journalism which are Innovation, Research, Execution, and Delivery. He also said that making digital media is not only about making website, but also about how to deliver, personalize, interact, and create content.

Furthermore, there was a question and answer session for students who wanted to discuss further on the topic. The event closed by the handover of a token of appreciation and a group picture.

Cikarang, Indonesia—President University menyelenggarakan sebuah kuliah tamu yang bertajuk “Digital Journalism” yang bertempat di kampus President University (12/7). Turut hadir dalam acara tersebut Pemimpin Redaksi Tempo.co, Wahyu Dhyatmika, Pemimpin Redaksi Kumparan.com, Arifin Asydhad, dan Kepala Program Studi Ilmu Komunikasi President University, Dindin Dimyati beserta setidaknya 80 mahasiwa dan dosen.

Dalam acara tersebut, Wahyu memaparkan bahwa saat ini informasi harus berbasis data seiring dunia yang semakin mengglobal. Ia juga menjelaskan bahwa dalam jurnalisme digital, proses dalam membangun data, statistik, visualisasi dan orientasi pengguna sangatlah penting.

Di sisi lain, Arifin mengutarakan bahwa terdapat empat skill penting yang harus dikuasai dalam jurnalisme digital yaitu Inovasi, Riset, Eksekusi, dan Penyampaian. Ia menekankan bahwa membuat media digital tidak sekedar membuat website namun juga bagaimana cara penyampaian, personalisasi, interaksi, dan konten.

Selanjutnya terdapat sesi tanya jawab bagi mahasiswa yang ingin berdiskusi lebih lanjut mengenai topik tersebut. Acara ditutup dengan pemberian cenderamata dan juga foto bersama.