Published: 03 Apr 2017

Cikarang, Indonesia — Announced on April 1, Students from International Relations Study Program President University won an essay competition titled “Write to China” that was being held by Foreign Policy Community Indonesia (FPCI). President University is the only university with the most successful contestants, with three successful entries out of 20 winners: Ivena Ersandi (International Relations 2014), Marella Putri (International Relations 2013), Muhammad Mirzal Dipa (International Relations 2014). Selected essays came from many prestigious universities in Indonesia including Universitas Indonesia, Universitas Gadjah Mada, dan Universitas Padjajaran.

Contestants are encouraged to elaborate their thoughts on Indonesia-China bilateral relationships. Winners are awarded a fully accommodated trip to China for a week, followed by a roadshow to several cities in Indonesia: Jakarta, Bandung, Jogjakarta, and Bali. The trip will include visits to the embassy, governmental offices, universities, companies, institutions, and cultural tourism places in both China and Indonesia.

“Indonesia-China relations is something that needs to be nurtured, both countries are going strong although there might be some differences. But I believe there are more similarities that can be developed for both countries” Said Marella.

Winners are scheduled to visit Fujian, China on April 11 and back to Indonesia on April 19 to begin roadshow and finally return home on April 28. The competition is organized and sponsored by the Chinese Embassy in Indonesia collaborated with FPCI. The first competition was held last year with 15 winners out of 300 contestants.

FPCI is a non-profit and non-political organization founded by Dr. Dino Patti Djalal in 2014 focusing on the field of International Relations purposed of developing Indonesian’s internationalism domestically and projecting it globally.

“I am honored to have the opportunity to bring the name of President University in the national level. I also hope to be able to inspire others to be confident in skills that you have as it might lead you to a valuable experiences” Said Marella. (SL)

Cikarang, Indonesia — Diumumkan pada 1 April, mahasiswa dari Program Studi Hubungan Internasional President University memenangkan kompetesi menulis essay bertema “Write to China” yang diselenggarakan oleh Foreign Policy Community Indonesia (FPCI). President University adalah satu-satunya universitas dengan pemenang terbanyak, yaitu tiga orang dari 20 pemenang: Ivena Ersandi (Hubungan Internasional 2014),  Marella Putri (Hubungan Internasional 2013), dan Muhammad Mirzal Dipa (Hubungan Internasional 2014). Essay yang terpilih berasal dari beberapa universitas terkemuka seperti Universitas Indonesia, Universitas Gadjah Mada, dan Universitas Padjajaran.

Peserta dihimbau untuk menuliskan pemikiran mereka mengenai hubungan bilateral antara Indonesia dan Cina. Para pemenang diberikan perjalanan gratis ke Cina selama seminggu, dilanjutkan dengan roadshow ke beberapa kota di Indonesia seperti Jakarta, Bandung, Jogjakarta, dan Bali. Perjalanan tersebut termasuk kunjungan ke kedutaan, kantor pemerintahan, perusahaan, institusi, dan tempat-tempat wisata baik di Indonesia maupun di Cina.

“Hubungan Indonesia-Cina adalah sesuatu yang harus dipelihara, kedua negara tumbuh kuat meskipun ada beberapa perbedaan tetapi saya percaya bahwa ada kesamaan yang dapat dikembangkan untuk kemajuan bersama” Ungkap Marella.

Para pemenang dijadwalkan untuk terbang ke Fujian, Cina pada 11 April dan kembali ke Indonesia pada tanggal 19 untuk memulai roadshow dan akhirnya pulang pada tanggal 28 April. Kompetisi ini di kelola dan di sponsori oleh Kedutaan Besar Cina di Indonesia yang berkolaborasi dengan FPCI. Kompetisi pertama dilaksanakan tahun lalu dengan jumlah pemenang 15 orang dari 300 peserta.

FPCI adalah lembaga sosial dan non-politik yang didirikan oleh Dr. Dino Patti Djalal pada tahun 2014  dan berfokus di bidang hubungan internasional dengan tujuan untuk mengembangkan internasionalisasi Indonesia secara domestik dan mempresentasikannya secara global.

“Saya bangga bisa mempunyai kesempatan untuk membawa nama President Univesity di level nasional. Saya juga berharap untuk bisa menginspirasi yang lain agar bisa percaya terhadap kemampuan apapun yang dimiliki karena itu dapat membawa pengalaman yang bernilai” Ujar Marella. (SL)