Published: 07 May 2019

The unemployment rate in Indonesia is still considerably high. This fact has led the Ministry of State Owned Enterprises, Ministry of Education and Culture, and Ministry of Manpower and Transmigration to initiate a certified internship program. Through this program, they hope students will be ready to work directly after graduating from university. One of the company run this program is PT. Pindad.

PT. Pindad is an Indonesian state-owned enterprise company specializing in military and commercial products. Pindad provides the armaments and munitions for the Indonesian National Armed Forces and other agencies mainly to support defense and security of the Republic of Indonesia.

PT. Pindad signed an agreement with President University on May 6, 2019. Signed at Pindad Office Bandung, the agreement mentioned that President University students have the opportunity to join a certified internship program at PT. Pindad.  The agreement was signed by Prof. Dr. Jony Oktavian Haryanto, Rector of President University and Wildan Arief, Chief Finance and Administration Officer of PT. Pindad. Present at this event, President University students who joined the certified internship program and Dr. Eng. Lydia Anggraini, S.T., M.Eng., Head of Mechanical Engineering Study Program. The students are Zairullah Azhar and Gusti Armando Ginting from Mechanical Engineering batch 2016.

Handa S. Abidin, S.H., LL.M., Ph.D., Vice Rector for Communication and Partnership President University said, “We are happy to welcome the opportunity that PT. Pindad gives to our students. It is a pleasure to have our students do the internship at an honorable company like PT. Pindad. In line with what Mr. Wildan has said, internship is an important program for students to prepare themselves to work. Hopefully, our students can perform well and be a full time employee at PT. Pindad. We also hope that we will continue this cooperation in the following years.”

In addition, PT. Pindad provides 25 slots for the certified internship program to students from 4 universities which are President University, Gadjah Mada University, Bandung State Polytechnic, and Bandung Polytechnic of Manufacturing.

Tingkat pengangguran di Indonesia masih terbilang tinggi. Fakta ini mendorong Kementerian BUMN, Kementerian Tenaga Kerja, dan Kementerian Pendidikan dan Kebudayaan untuk menginisiasi program magang bersertifikat. Melalui program magang ini, mereka berharap mahasiswa dapat menjadi sumber daya manusia unggul yang siap kerja seusai lulus dari universitas. Salah satu perusahaan yang menjalankan program ini adalah PT. Pindad.

PT. Pindad merupakan badan usaha milik negara yang memproduksi berbagai senjata dan produk amunisi untuk kebutuhan militer. PT. Pindad menyediakan berbagai peralatan untuk Tentara Nasional Indonesia (TNI) dan berbagai badan keamanan lain di Indonesia.

PT. Pindad menandatangi perjanjian kerjasama dengan President University pada 6 Mei 2019. Penanda tanganan dilakukan di kantor pusat PT. Pindad di Bandung. Perjanjian kerjasama ini menyebutkan bahwa mahasiswa President University akan mendapatkan kesempatan untuk magang bersertifikat di PT. Pindad. Perjanjian kerjasama ini ditanda tangani oleh Prof. Dr. Jony Oktavian Haryanto, Rektor President University serta Wildan Arief, Direktur Keuangan dan Administrasi. Dalam acara ini, turut hadir mahasiswa President University yang akan magang di PT. Pindad serta Dr. Eng. Lydia Anggraini, S.T., M.Eng., Ketua Program Studi Teknik Mesin. Adapun mahasiswa yang berhasil menerima kesempatan magang bersertifikat ini adalah Zairullah Azhar dan Gusti Armando Ginting dari jurusan Teknik Mesin 2016.

Handa S. Abidin, S.H., LL.M., Ph.D., Wakil Rektor Bidang Komunikasi dan Kerjasama President University mengatakan, “Kami sangat gembira menyambut niat baik yang ditunjukkan PT. Pindad. Suatu kehormatan untuk mahasiswa kami dapat magang bersertifikat di perusahaan terhormat seperti PT. Pindad. Sejalan dengan apa yang disampakan oleh Bapak Wildan, magang adalah program yang sangat penting bagi mahasiswa untuk mempersiapkan diri ke dunia kerja. Saya berharap, mahasiswa kami dapat menunjukkan performa yang baik dan dapat menembus lobang jarum PT. Pindad untuk bekerja di sini. Saya juga berharap bahwa kerjasama ini dapat terus terjalin di tahun-tahun selanjutnya."

Lebih lanjut, PT. Pindad menyediakan 25 slot magang bersertifikat hanya untuk mahasiswa dari 4 universitas, diantaranya President University, Universitas Gadjah Mada, Politeknik Negeri Bandung, dan Politeknik Manufaktur Bandung.