Published: 04 Dec 2018

Actuarial Science Study Program of President University held an event “Prospect future of Actuarial Science” Delivered by Ken Seng Tan, PhD. ASA, CERA., (Chief Actuarial Advisor, READY Sun Life Fellow in International Actuarial Science) Department of Statistics and Actuarial Science University of Waterloo, Ontario, Canada. The seminar was held in Adam Kurniawan Library, on December 3, 2018 and attended by Maria Jacinta Arquisola, PhD, MHRM (Dean School of Business), lecturers and students of Actuarial Study Program. Program Studi Aktuaria President University menyelenggarakan acara "Prospect future of Actuarial Science" yang Disampaikan oleh Ken Seng Tan, PhD. ASA, CERA., (Chief Actuarial Advisor, READY Sun Life Fellow in International Actuarial Science) University of Waterloo Department of Statistics and Actuarial Science Waterloo, Ontario, Canada. Seminar ini diadakan di Perpustakaan Adam Kurniawan, pada tanggal 3 Desember 2018. Acara dihadiri oleh Maria Jacinta Arquisola, PhD, MHRM (Dekan Fakultas Bisnis), dosen dan seluruh mahasiswa Program Studi Aktuaria.

Ken Seng Tan explained three things about how to become an Actuary. Actuary is a business professional who deals with the measurement and management of risk and uncertainty. Every job is related to risk, however, the risk is an opportunity that Actuary must pursue. To become an Actuary there are series as of examinations administrated by various professional bodies which need to be passed. Ken Seng Tan menjelaskan tiga cara tentang bagaimana menjadi Aktuaria. Dalam penjelasannya Aktuaria merupakan seorang profesional bisnis yang berurusan dengan pengukuran dan manajemen risiko dan ketidakpastian. Sebagai contoh; setiap pekerjaan terkait dengan risiko, risiko adalah peluang yang harus kita kejar. Kedua, untuk menjadi Aktuaria kita harus menyelesaikan serangkaian ujian yang diselenggarakan oleh berbagai badan profesional.

The seminar closed with question and answer session and the handover of token of appreciation by Maria Jacinta Arquisola, PhD, MHRM. Seminar ditutup dengan sesi tanya jawab dan penyerahan tanda penghargaan oleh Maria Jacinta Arquisola, PhD, MHRM.

In addition, Ken Seng Tan also reviewing curriculum material taught in President University Acturial Science Study Program. According to Maria Yus Irsan, Head of Actuarial Science study program, the study program would routinely hold seminars by bringing guest speakers to improve the insight and skills of Actuarial students. Ken Seng Tan juga melakukan review terhadap materi kurikulum yang diajarkan di Program Studi Akturial Science President University. Menurut Maria Yus Irsan, Ketua program studi Aktuaria menyatakan bahwa program studi Aktuaria akan rutin menyelenggarakan kegiatan seminar dengan mendatangkan pembicara tamu untuk meningkatkan wawasan dan ketrampilan mahasiswa Aktuaria.