Published: 12 Sep 2018

Mechanical Engineering Study Program of President University has succeeded to achieve predicate B from the Badan Akreditasi Nasional Perguruan Tinggi (BAN PT) since last August (29/8). According to Dr.Eng. Lydia Anggraini, S.T., M.Eng, Head of Mechanical Engineering Study Program, this achievement is the first step before achieving the A predicate. Previously, a series of accreditation preparations had been carried out, start from documents completion, implementation of SOPs and making improvements in accordance with the results of the internal quality audit by the SPMI. "After receiving B predicate, the next process is to achieve the A predicate by gaining more international recognition. Many of our lecturers are often invited as speaker at international forums, some are directors in well-known industrial companies," said Lydia who will be a speaker at an international forum in Beijing, China this September.

The accreditation process was conducted on August 20 and 21, 2018. It began with a visit to campus facilities such as library, classes, dormitories, and continued with a visit to PT Bekasi Power as an organic lab in Mechanical Engineering Study Program, followed by a manufacturing lab, drawing, Computer Aided Design, machine performance, electrical power, materials, chemistry, physics, and mechatronics.

Program Studi Teknik Mesin President University  berhasil meraih predikat B dari Badan Akreditasi Nasional Perguruan Tinggi (BAN PT) sejak Agustus lalu (29/8).  Menurut Dr.Eng. Lydia Anggraini, S.T., M.Eng, Ketua Program Studi Teknik Mesin President University, raihan prestasi tersebut merupakan  langkah awal sebelum menuju predikat A yang akan dicapai selanjutnya. Sebelumnya telah dilakukan serangkaian persiapan akreditasi mulai dari kelengkapan dokumen, pelaksanaan SOP serta melakukan perbaikan sesuai hasil audit mutu internal oleh lembaga SPMI. “Setelah mendapatkan predikat B, salah satu proses selanjutnya menuju predikat A adalah menambah pengakuan internasional diantaranya banyak dosen kami kerap diundang sebagai pembicara di forum internasional, beberapa adalah direksi di perusahaan industri terkenal,” ungkap Lydia yang akan menjadi pembicara dalam forum internasional di Beijing, China pada September ini.

Proses akreditasi Program Studi Teknik Mesin President University dilakukan sejak tanggal 20 dan 21 Agustus 2018. Diawali dengan tinjauan fasilitas kampus seperti perpustakaan, kelas, asrama, dan dilanjutkan dengan kunjungan ke PT Bekasi Power sebagai lab organik Teknik Mesin, dilanjutkan lab manufaktur, drawing, Computer Aided Design, prestasi mesin, electrical power, material, kimia, fisika, dan mekatronika.