Published: 24 Nov 2017

Cikarang, Indonesia—SMK Negeri 1 Sidomulyo, South Lampung visited President University (PresUniv) campus and its laboratories on Thursday (23/11). The event attended by Dr.Eng. Lydia Anggraini, S.T., M.Eng., Head of Mechanical Engineering Study Programme, Tohru Suwa, Ir. Nanang Ali Sutisna, M.Eng, Tetuko Kurniawan, S.T., M.T., three lecturers of Mechanical Engineering Study Programme PresUniv,  Yudalina, Teacher of SMK Negeri 1 Sidomulyo, and approximately 60 students and teachers.

The event aimed to widen students’ knowledge of higher education. The students are hoped to know not only practical skill but also the theory of engineering.

In this event, Dr.Eng. Lydia gave an overview on engineering. She stated that the number of engineers in Indonesia is still very low, but the demand is high. Thus, she encouraged students to learn more about engineering in order to develop the country. She also explained what does mechanical engineering study program is and what PresUniv has created.

“Currently we are developing an electric car that we build from a golf car junk. We will take the machine, build the body by our own and turned it into a new car that will be operated around Jababeka”, explained Lydia.

Furthermore, the students visited engineering laboratories and learn how several machines work.

“I gain valuable knowledge from this event, I am studying engineering in my high school so with this event I can see and expand my view on campus life and understand more on engineering”, said Adi Yahya, one of SMK Negeri 1 Sidomulyo students.

Cikarang, Indonesia—SMK Negeri 1 Sidomulyo, Lampung Selatan mengunjungi kampus President University (PresUniv) dan beberapa laboratorium PresUniv pada hari Kamis (23/11). Acara ini dihadiri oleh Dr.Eng. Lydia Anggraini, S.T., M.Eng., Kepala Program Studi Teknik Mesin PresUniv, Tohru Suwa. Nanang Ali Sutisna, M.Eng, Tetuko Kurniawan, S.T., M.T., tiga dosen Teknik Mesin PresUniv,  Yudalina, Guru SMK Negeri 1 Sidomulyo, dan setidaknya 60 siswa dan guru.

Acara ini bertujuan untuk memperluas pemahaman para siswa mengenai pendidikan tinggi. Para siswa juga diharapkan untuk bisa mengetahui tidak hanya kemampuan praktek tetapi juga teori dari ilmu teknik.

Pada acara ini, Dr.Eng. Lydia memberikan gambaran mengenai dunia teknik. Ia mengatakan bahwa jumlah sarjana teknik di Indonesia masih sangat rendah, namun kebutuhannya sangat tinggi. Oleh karena itu ia menganjurkan para siswa untuk belajar lebih jauh mengenai ilmu teknik agar dapat membangun negara. Ia juga menjelaskan seperti apa program studi teknik mesin di PresUniv dan apa yang telah diciptakan oleh kampus internasional di Cikarang ini.

“Saat ini kami sedang mengembangkan mobil listrik yang kami buat dari bangkai mobil golf. Kami akan memakai mesinnya, lalu membuat kerangka badan mobil, serta membuatnya menjadi mobil baru yang yang akan beroperasi di sekitar area Jababeka”, jelas Lydia.

Para siswa juga berkunjung ke beberapa laboratorium teknik dan belajar bagaimana beberapa mesin bekerja.

“Dari acara ini pengalaman saya jadi bertambah, saya belajar teknik di sekolah, jadi dengan acara ini saya bisa melihat dan memperluas pandangan saya mengenai kehidupan kampus dan memahami lebih baik mengenai ilmu teknik”, ujar Adi Yahya, salah satu siswa SMK Negeri 1 Sidomulyo.