Published: 20 Mar 2017

Jakarta, Indonesia – Winning 3rd place in Debate Competition held by Jayabaya University about social media effects entitled “To Build an Open-Minded Generation” on Thursday (16/3), President University, through its students, once again collects another achievement in a Regional-Level Competition. PresUniv sends one team only, consists of three students: Erlinda Haryanto (International Relations 2016), Joshua Mahawira A. (International Relations 2016), and James Adam L. (Management 2016).

President University secured the 3rd place after achieving victory over Universitas Kristen Indonesia on the topic about government in monitoring all Internet activities. PresUniv won in four out of five rounds competed.

“Though we only took the 3rd place, we feel so glad and proud in winning this competition as we are the only team which all of the team members are freshmen”, said Erlin.

The competition was held with an understanding that social media in the recent era will greatly influence a lot of people, including young generation. Making the young generation to be more aware on the impacts and effects that social media could give to the community is the fundamental of the event.

There were eight groups competing in this event including President University: two groups were from Universitas Kristen Indonesia, two from UHAMKA, and another three groups were coming from Jayabaya University.

“I’m looking forward to other competition alike in the future. I hope by joining these competition I will be able to sharpen my public speaking and debating skills. Gaining more experiences and friends from other universities will also be my motivation in joining events as such”, explained Erlin.

In this competition UKI came out as the first winner, followed by Jayabaya University and President University. (AA)

Jakarta, Indonesia – Memenangkan predikat juara ketiga dalam Kompetisi Debat yang diadakan oleh Universitas Jayabaya mengenai efek media sosial berjudul “Membangun Generasi yang Berpikiran Terbuka” pada Kamis (16/3), President University, melalui mahasiswanya, sekali lagi mengkoleksi prestasi lainnya dalam kompetisi level regional. PresUniv hanya mengirimkan satu tim saja yang terdiri dari tiga orang: Erlinda Haryanto (Hubungan Internasional 2016), Joshua Mahawira A. (Hubungan Internasional 2016), dan James Adam L. (Manajemen 2016).

President University mengamankan posisi juara ketiga setelah mengalahkan Universitas Kristen Indonesia dalam topic tentang peran pemerintah dalam memonitor segala aktivitas internet. PresUniv memenangkan empat dari lima ronde yang dipertandingkan.

“Walaupun kami hanya memenangkan juara ketiga, kami merasa sangat bahagia dan bangga karena tim kami merupakan satu-satunya tim yang terdiri dari mahasiswa baru”, pungkas Erlin.

Kompetisi ini diselenggarakan dengan pemahaman bahwa media sosial di era saat ini akan memiliki pengaruh yang sangat besar bagi banyak orang, termasuk generasi muda. Membuat generasi muda menjadi lebih mawas akan dampak dan efek yang dapat diberikan oleh media sosial kepada komunitas menjadi fondasi dasar dari acara ini.

Delapan grup bertanding dalam acara ini termasuk President University: dua grup datang dari Universitas Kristen Indonesia, dua dari UHAMKA, dan tiga grup lainnya dari Universitas Jayabaya.

“Saya menantikan kompetisi sejenis lainnya. Saya berharap dengan berpartisipasi kompetisi-kompetisi ini, Saya dapat mempertajam kemampuan public speaking dan debat Saya. Memperoleh lebih banyak pengalaman dan teman dari universitas lain juga merupakan motivasi Saya dalam berpartisipasi di acara seperti ini”, jelas Erlin.

Dalam kompetisi ini UKI merebut peringkat pertama, diikuti oleh Universitas Jayabaya dan President University. (AA)