Published: 20 Feb 2017

Cikarang, Bekasi – President University Major Association of International Relations conducted a discussion platform called NGOMPOLS (Ngomongin Politik dan Sosial) on Thursday (16/2) in Charles Himawan Auditorium, President University, Cikarang, Bekasi With the theme of “Ahok’s Blasphemy Towards Islam?: A Review from The Perspective of Politics, Legal Basis, and Media Studies.”

NGOMPOLS is a quarter annual event held by PUMA IR in which its purpose is to encourage the students of President University to speak their voices and aspirations towards a particular topic within the political & social field. Lecturers from School of Humanities of President University were invited to be the panelists of the discussion. Sujana Donandi S., S.H., M.H. and Mohammad Raudy Gathmyr, S.Sos., M.Si each represented the problem and review from Politics, Law, and Media Studies. This event was also moderated by one of the lecturers from the Communication Study Program, Achmad Supardi, S.IP., M.A.

“Before we put the blame, there’s still a lot of things that needed to be examined, starts from how things can be considered as a blasphemy, to whether what Ahok statement was really have something to do with religion blasphemy.” Sujana said regarding how the law sees this issue.

Raudy, on the other hand, reassured us that media have this ethic codes along with their own interests, and it is wise for people not to simply be consumed by the media. The agenda then moved from material-giving to free discussion session. A lot of students raised hands to deliver their statements or questions to be discussed and answered, and the event was concluded with an awarding session.

Cikarang, Bekasi – Himpunan Mahasiswa Jurusan Hubungan Internasional mengadakan sebuah platform diskusi berjudul NGOMPOLS (Ngomongin Politik dan Sosial) pada Hari Kamis (16/2) di Auditorium Charles Himawan, President University, Kota Jababeka, Cikarang dengan tema “Penistaan Ahok Terhadap Islam?: Tinjauan dari Perspektif Politik, Dasar Hukum, dan Studi Media.

NGOMPOLS merupakan acara kuartal tahunan yang diadakan oleh HIMA IR dengan tujuan untuk mendorong mahasiswa/i President University untuk menyuarakan pendapat dan aspirasi mereka terhadap sebuah topic dalam lingkup politik dan sosial. Dosen-dosen dari Fakultas Humaniora President University diundang untuk menjadi panelis di diskusi ini. Sujana Donandi S., S.H., M.H., dan Mohammad Raudy Gathmyr, S.Sos., M.Si., masing-masing merepresentasikan topik ini dan meninjaunya dari ilmu bidang Politik, Hukum, dan Studi Media. Salah satu dosen Jurusan Ilmu Komunikasi, Achmad Supardi, S.IP., M.A., menjadi moderator dalam acara ini.

“Sebelum kita menyatakan Ahok Bersalah, masih banyak hal yang harus diperiksa, bermula dari bagaimana sesuatu dapat dinyatakan sebagai sebuah penistaan, sampai ke apakah pernyataan Ahok benar-benar berhubungan dengan penistaan agama,” jelas Sujana dari sudut pandang Hukum melihat masalah ini.

Raudy, di sisi yang lain, meyakinkan kembali bahwa media memiliki kode etik mereka masing-masing, dan sangatlah penting untuk menjadi bijak dan tidak serta-merta terpengaruh begitu saja oleh media.

Agenda acara ini kemudian berlanjut dari penjabaran materi ke sesi diskusi bebas. Banyak mahasiswa dan mahasiswi yang mengangkat tangan mereka dan menyampaikan pendapat serta pertanyaan mereka untuk kemudian didiskusikan dan dijawab. Acara ini ditutup dengan sesi penghargaan.