Published: 18 Apr 2019

As academicians in universities, international journal publication is a must. This is because the international journal publication is an instrument to build the lecturer and the university’s reputation. Unfortunately, there were many students and lecturers failed to publish their research in international journal.

Professor Neil Towers, Affiliate Professor, ESSCA and Editor in Chief International Journal of Retail & Distribution Management by Emerald Publishing explained some important factors for research to be published on an international journal.

First, a research should have a clear focus. A researcher should be able to explain the purpose of the research in a direct sentence. Other than that, it is important to state the limit of the research clearly. Furthermore, the topic, method, sample, and result should be seen in the research title. The research topic should be suitable for the targeted international journal’s theme.

Second, an editor is looking for a journal with critical analysis. An editor will be interested in a journal with high original value, which able to explain brand new findings. In addition, the results of the study are expected to be able to answer the existing problems and give benefit to the international public.

Third, a researcher should follow the guideline given by each international journal portal. Starting from the format of writing a bibliography to references. In writing methodology, it is important to explain how the methodology used by the researcher affects the research’s result.

Those points were presented in the International Conference on Family Business and Entrepreneurship (ICFBE) 2019 on April 9, 2019. Dr. Jacinta Arquisola, Dean of School of Business President University said, “I hope that the participants found the workshop useful, as Prof Neil gave many good tips on how to deal with Editors especially writing the cover letter, abstract, and the novelty of their work. For President University lecturers, I hope they put the strategies to action by attempting to write at least one or two high-quality publishable research in an international journal this year.”

Sebagai akademisi di perguruan tinggi, publikasi di jurnal internasional menjadi sebuah keharusan. Hal ini dikarenakan publikasi di jurnal internasional merupakan alat membangun reputasi individu dosen dan universitas tempatnya mengabdi. Namun, pada kenyataannya masih banyak mahasiswa bahkan dosen yang gagal untuk mempublikasikan jurnalnya di jurnal internasional.

Profesor Neil Towers, Affiliate Professor, ESSCA sekaligus Editor-in-Chief International Journal of Retail & Distribution Management by Emerald Publishing menjelaskan beberapa faktor yang perlu diperhatikan agar penelitian dapat lolos publikasi di jurnal internasional.

Dalam konferensi yang diadakan President University di Bali ini, Profesor Neil Towers mengungkapkan beberapa hal yang dilihat seorang editor dalam sebuah jurnal.

Pertama, Neil mengungkapkan bahwa sebuah penelitian harus memiliki fokus yang jelas. Seorang peneliti harus mampu menjelaskan tujuan penelitian dalam sebuah kalimat yang tidak berbelit-belit. Selain itu, penting untuk menuliskan batasan-batasan penelitian dengan jelas. Lebih lanjut, topik, metode, sample, serta hasil dari penelitian harus terlihat di dalam judul penelitian. Tentunya, topik penelitian harus sesuai dengan jurnal internasional yang dituju.

Kedua, editor mencari jurnal yang mengandung analisis kritis. Editor akan tertarik dengan jurnal yang mempunyai nilai originalitas yang tinggi, yang mampu memaparkan hasil temuan baru yang belum pernah ada sebelumnya. Selain itu, hasil penelitian diharapkan dapat menjawab masalah yang ada dan lebih lanjut dapat bermanfaat bagi publik internasional.

Ketiga, seorang peneliti harus mengikuti pedoman penulisan yang diberikan oleh setiap portal jurnal internasional. Mulai dari format penulisan daftar pustaka hingga referensi. Begitu juga dengan penulisan metodologi. Penting untuk menjelaskan bagaimana metodologi yang peneliti gunakan dapat berpengaruh kepada hasil yang didapat.

Poin-poin di atas dipresentasikan pada International Conference on Family Business and Entrepreneurship (ICFBE) 2019 yang diselenggarakan di Bali tanggal 9 April 2019 lalu. Dr. Jacinta Arquisola , Dekan Fakultas Bisnis President University menjelaskan, “Saya berharap pengetahuan ini berguna bagi para peserta workshop, karena Prof. Neil memberikan banyak tips penting dalam menulis cover letter, abstrak dan novelty riset mereka. Untuk para dosen President University, saya berharap mereka dapat menulis minimal satu atau dua artikel berkualitas tinggi yang dapat dipublikasikan di jurnal internasional tahun ini.”