Published: 20 Dec 2018

Six President University students from Information Technology and Mechanical Engineering study program won the opportunity to join an 8-days study trip to Japan in a scholarship program called “Sakura Science” organized by Teikyo University, Japan. The event started on 9-16 December 2018.  The program purposed to promote science and technology and to enhance the exchange of youths in Asian countries and Japan who will play a crucial role in the field of science and technology.

Enam mahasiswa President University dari program studi Teknik Informatika dan Teknik Mesin mendapat kesempatan untuk bergabung dalam study trip selama 8 hari ke Jepang dalam program “Sakura Science” yang diselenggarakan oleh Teikyo University, Jepang. Program berlangsung mulai tanggal 9 sampai 16 Desember 2018. Tujuan dari program tersebut adalah untuk mempromosikan sains dan teknologi dan mengembangkan pertukaran pemuda di negara-negara Asia dan Jepang yang akan memerankan peran penting dalam bidang sains dan teknologi.

The participants are divided into several groups according to their major and every group is provided one professor. Each group learn different things according to their major and presented the material they have learn in the end of the program. The participants were also visited Research and Development of Mitsubishi Fuso. They learn how to build a new Mitsubishi system and its test. Their newest system is automatic break system which prevent vehicle to slip in the slippery road.

Para peserta dibagi menjadi beberapa kelompok sesuai dengan jurusan masing-masing dan setiap kelompok mendapatkan satu orang professor yang berbeda. Tiap kelompok akan belajar hal yang sesuai dengan jurusannya dan diharuskan untuk mempresentasikan hasil belajar mereka pada akhir program. Para peserta juga berkesempatan mengunjungi Research and Development Mitsubishi Fuso. Disana peserta belajar mengenai bagimana cara membangun sistem terbaru Mitsubishi sampai pengujian yang mereka lakukan. Sistem terbaru mereka adalah automatic break system, yang memungkinkan kendaraan tidak tergelincir saat jalan licin.

Further, the participants conducted an experiment to test the fuel consumption of Nissan Serena JC 08 with a certain time and distance. The study of regulations in Japan, Europe and Indonesia regarding policies produced from the UN Climate Change Conference (COP 21, quality standards, etc).

Selanjutnya, peserta melakukan experiment pengujian fuel consumption Nissan Serena JC 08 dengan waktu dan jarak tertentu. Studi tentang regulasi yang terdapat di Jepang, Eropa serta Indonesia mengenai kebijakan yang dihasilkan dari Konferensi Perubahan Iklim PBB (COP 21, standar baku mutu, dll).

Furthermore, the participants were invited to city tour in Utsunomiya to get to know Japanese culture by visiting the Nikko Toshogu-Shrine. The participants left the city of Utsunomiya to downtown Tokyo using the super fast Shinkansen train with 1 hour travel time and visited several places such as the Science Museum, Asakusa and Akihabara before finally leaving to Indonesia.

Setelah itu, Para peserta diajak untuk berkeliling kota Utsunomiya untuk mengenal budaya Jepang dengan mengunjungi Nikko Toshogu-Shrine. Kemudian, peserta meninggalkan kota Utsunomiya menuju pusat kota Tokyo menggunakan kereta super cepat Shinkansen dengan waktu tempuh 1 jam dan mengunjungi beberapa tempat seperti Science Museum, Asakusa dan Akihabara sebelum akhirnya bertolak kembali ke Indonesia.