Published: 18 May 2018

Cikarang, Indonesia—One of Communication Students of President University Batch 2016, Christy Raina Septiningrum Mamesah succeeded in winning “Abang Mpok Kabupaten Bekasi 2018” which was announced on Grand Final night located in Orange County, Cikarang on Saturday (12/5). Christy defeated 14 other grand finalists after passing through several stages of selection and quarantine.

"Through this event, I want to develop myself, inspire, and become a useful person for others. I personally want to develop Bekasi Regency, the place where I live, and it happens that I also interested in tourism. There are so many things I get in this event, one of them is discipline, kinship, and deep insight about Bekasi Regency," said Christy.

Abang Mpok Kabupaten Bekasi 2018 is competition to search for young generation as a tourism and cultural ambassador of Bekasi Regency that has been going on since 2001. In this event, the contestants could show their talents and creativity.

There are three stages in this event, the first is the initial interview stage with 200 participants joined. Subsequently, 100 people made it into the second stage of the interview, Focus Group Discussion, and essay writing. Finally, in the final stage 15 finalists Abang and 15 finalists Mpok were chosen and went to the grand final.

Furthermore, the finalists need to pass the quarantine stage for two months. In the quarantine stage, they are provided with the insight of Bekasi Regency, public speaking, physical education, and others. They are also required to show their talent in the talent night in the quarantine stage.

In addition, Christy is known to be active in joining beauty pageant contest. Previously, she managed to be a finalist in the Miss Internet Positive 2017 and also won predicate of Insan Putri Berbudaya and Best Paper in Konferensi Budaya Mahasiswa Se Indonesia 2017 in Bali.

Cikarang, Indonesia—Salah satu mahasiswa Ilmu Komunikasi Batch 2016 President University, Christy Raina Septiningrum Mamesah berhasil menjuarai ajang pencarian Abang Mpok Kabupaten Bekasi 2018 yang diumumkan pada malam Grand Final yang berlokasi di Orange County, Cikarang pada Sabtu (12/5) lalu. Christy mengalahkan 14 grand finalist lainnya setelah melewati beberapa tahap seleksi dan karantina.

“Melalui ajang ini, saya ingin mengembangkan diri, menginspirasi, dan menjadi orang yang bermanfaat bagi orang lain. Saya pribadi ingin mengembangkan lagi Kabupaten Bekasi, tempat dimana saya tinggal, dan kebetulan saya juga tertarik di dunia pariwisata. Banyak sekali yang saya dapatkan dalam ajang ini, salah satunya adalah kedisiplinan, kekeluargaan, dan wawasan mendalam mengenai Kabupaten Bekasi,” ungkap Christy.

Abang Mpok Kabupaten Bekasi 2018 merupakan acara pencarian generasi muda sebagai duta wisata dan budaya Kabupaten Bekasi yang telah berlangsung sejak tahun 2001. Dalam ajang ini, para kontestan dapat menyalurkan bakat dan kreatifitas yang mereka miliki.

Terdapat tiga tahap dalam ajang ini, yang pertama yaitu tahap wawancara awal dengan jumlah peserta 200 orang. Setelah itu, 100 orang berhasil masuk ke tahap kedua yaitu wawancara, Focus Group Discussion, dan menulis essai. Yang terakhir merupakan tahap final yang hanya tersaring 15 finalis Abang dan 15 finalis Mpok yang melaju ke grand final.

Selanjutnya, para finalis juga harus melewati tahap karantina selama dua bulan. Dalam karantina tersebut, mereka dibekali wawasan mengenai Kabupaten Bekasi, public speaking, ketahanan fisik, dan lain lain. Mereka juga diwajibkan untuk memperlihatkan bakat mereka dalam malam bakat yang ada di tahap karantina tersebut.

Selain itu, Christy memang dikenal aktif dalam mengikuti ajang beauty pageant, sebelumnya ia juga berhasil menjadi finalis dalam ajang Miss Internet Positif 2017 dan juga meraih Predikat Insan Putri Berbudaya dan Best Paper dalam ajang Konferensi Budaya Mahasiswa Se Indonesia tahun 2017 di Bali.