Published: 16 May 2018

After a meeting, there will be a separation,” as the saying goes. After passing through the introductory period, it came to the farewell time. All that remains is unforgettable memories.

That's the description of the feeling experienced by Siti Syafikah Binti Omar, Azimah Binti Azizan, Tan Ee Shen (Angeline) and Nur Syahira Binti Alias. They are students from Malaysia who completed the student exchange program (+ 3 months) between President University and Universiti Utara Malaysia. In mid-May (15/5), they have to leave President University campus and return to Malaysia.

In President University, Siti Syafikah Binti Omar and Azimah Binti Azizan joined International Relation Study Program, Angeline took Business Administration Study Program and Nur Syahira Binti Alias took Management Study Program. According to them, the words that can describe their experiences and impressions they had at President University are international environment, excellent and best choice to gain more experience.

"Not only learn Indonesian culture, I also learn the culture of other countries from international students who are studying at President University," explained Angeline. Learning Indonesian culture was also done by traveling to several areas in Indonesia. They have been to Bandung, Jogjakarta, and Labuan Bajo, Flores, Nusa Tenggara Timur.

Another experience by Siti Syafikah. According to Siti, the use of English on campus becomes a memorable experience. “Speaking English among students in the campus, dormitory and outside campus made my English improved," she said.

The interesting fact they have in common is a favorite place at President University. "We like the atmosphere at Adam Kurniawan Library," they said. The comfort of library’s atmosphere, the luxury interior design and the completeness of books and journals collection became a part of unforgettable memories during their study at President University.

Setelah perjumpaan pasti akan diikuti dengan masa perpisahan. Setelah melewati masa perkenalan, tiba saatnya harus berpamitan. Yang tersisa hanyalah kenangan indah yang tak terlupakan.

Begitulah gambaran perasaan yang dialami oleh Siti Syafikah Binti Omar, Azimah Binti Azizan, Tan Ee Shen (Angeline) dan Nur Syahira Binti Alias. Mereka adalah mahasiswa asal Malaysia yang selesai menjalani masa pertukaran pelajar singkat (+ 3 bulan) antara President University dan Universiti Utara Malaysia. Akhirnya, pada pertengahan Mei (15/5) mereka harus meninggalkan kampus President University dan kembali ke Malaysia.

Di President University, Siti Syafikah Binti Omar dan Azimah Binti Azizan memilih Program Studi International Relation, Angeline di Program Studi Business Administration dan Nur Syahira Binti Alias di Program Studi Management. Menurut mereka, kata-kata yang dapat menggambarkan pengalaman dan kesan selama di President University yakni: international environment, excellent and best choice untuk menambah pengalaman.

“Tidak hanya belajar budaya Indonesia, saya juga belajar budaya negara lain dari mahasiswa internasional yang ada di President University,” jelas Angeline. Pembelajaran budaya di Indonesia juga melalui perjalanan wisata ke beberapa daerah di Indonesia. Mereka pernah berkunjung ke kota Bandung, Jogjakarta dan Labuan Bajo, Flores Nusa Tenggara Timur.

Lain lagi pengalaman Siti Syafikah. Menurut Siti, penggunaan bahasa Inggris selama di kampus menjadi pengalaman yang berkesan. “Berbicara dengan bahasa Inggris diantara mahasiswa selama di kampus, asrama dan di luar kampus membuat kemampuan bahasa Inggris saya menjadi lebih baik,” jelasnya.

Yang menarik, mereka ternyata memiliki kesamaan tempat favorit di President University. “Kami suka suasana di Adam Kurniawan Library,” jawab mereka. Suasana perpustakaan yang nyaman, desain interior yang mewah hingga koleksi buku dan jurnal yang lengkap menjadi bagian kenangan tak terlupakan mereka selama di President University.