Published: 20 Apr 2018

Started from Thursday, April 19, 2018, President University officially opened the President Legal Clinic’s (PLC) office. PLC is an internal institution which prepares President University students who want to establish business startup, learn, and consult about business law. Through PLC, President University shows to be an international-scale university which committed to entrepreneurship development.

The inauguration of PLC office attended by Dr. Jony Oktavian Haryanto, S.E., M.M., M.A, Rector of President University, Drs. Teuku Rezasyah, MA., Ph.d, Dean of School of Humanities and Gratianus Prikasetya Putra, S.H., M.H., Head of PLC institution. In his opening remarks, Jony Oktavian Haryanto said that the potential of lawyer for the business sector in Indonesia is still open. "President University has a beneficial location which is in the middle of 1500 companies in Jababeka industrial area," said Jony. After the inauguration, there was also a symbolic partnership among PLC with Peradi (Persatuan Advokat Indonesia) branch Cikarang, Bekasi.

PLC was established to consolidate the law and business which cannot be stood individually.  They will always need each other, especially in today's digital era. PLC tagline is "A Place Where Lawyers and Entrepreneurs Meet". “I hope the gap between legal and business field can be narrowed by PLC, and the practiced skill of our student can be improved through the real ambience from the clinical legal education curriculum that we applied,” said Gratianus.

Mulai Kamis, 19 April 2018, President University membuka kantor President Legal Clinic (PLC). PLC adalah lembaga khusus internal untuk menyiapkan mahasiswa President University yang ingin mendirikan startup business dan memahami dan berkonsultasi tentang hukum bisnis. Melalui PLC menunjukkan bahwa President University menjadi institusi pendidikan berskala internasional yang berkomitmen terhadap perkembangan dunia wirausaha.

Peresmian kantor PLC dihadiri oleh Dr. Jony Oktavian Haryanto, S.E., M.M., M.A, Rektor President University, Drs. Teuku Rezasyah, MA., Ph.D, Dekan Fakultas Humaniora dan Gratianus Prikasetya Putra, S.H., M.H., Kepala PLC. Dalam sambutan, Jony Oktavian Haryanto menjelaskan bahwa potensi profesi lawyer untuk dunia bisnis masih sangat terbuka luas di Indonesia. “President University memiliki keunggulan karena lokasinya ditengah-tengah 1500 perusahaan yang berada di kawasan industri Jababeka,” jelas Joni. Usai acara peresmian juga dilakukan simbolik kerjasama Pendidikan Khusus Profesi Advokat (PKPA) antara PLC dengan lembaga Peradi (Persatuan Advokat Indonesia) Cabang Cikarang Bekasi.

PLC berdiri adalah untuk menyatukan dunia Hukum dan Bisnis yang tidak dapat berdiri sendiri. Mereka akan selalu saling membutuhkan satu sama lain khususnya di era digital saat ini. Motto layanan PLC adalah “A Place Where Lawyers and Entrepreneurs Meet".  “Saya berharap kesenjangan antara bidang usaha dan hukum dapat dipersempit oleh PLC, dan praktik ketrampilan-ketrampilan mahasiswa kami dapat ditingkatkan melalui suasana nyata dari kurikulum pendidikan hukum klinis yang kita diterapkan,” jelas Gratianus Prikasetya Putra.