Published: 21 Nov 2017

Cikarang, Indonesia – Friday (17/11), Students from Communication Study Programme, majoring in Public Relations, Batch 2015 of President University (PresUniv) held an event called ETERNITY (Entrepreneurship Through Creativity) at Charles Himawan Auditorium, PresUniv. ETERNITY was also held to support one of the Sustainable Development Goals of the United Nations, goal number eight, "Decent Work and Economic Growth" to raise the entrepreneurial spirit for the young generation.

The event was participated by 110 students from seven Senior High Schools in Indonesia: SMA Islam Yaspia, SMK Global Mulia, SMAK Tunas Bangsa, SMAN 2 Cikarang Utara, SMA Jaka Sampurna, SMA Tambun Selatan, and SMAN 2 Cikarang Pusat.

The event had three sub-events: Seminar, Workshop, and Idea Challenge Competition. In a seminar about Entrepreneurship after college life, ETERNITY invited Dr (Can) Ir. William Wiguna, M.Pd., CPHR., CBA., CPI. (Founder Careplus Indonesia, a training company) and a young entrepreneur and one of the most inspiring PresUniv alumni, Steven Gouw (Co-founder Rumah Porto, a recruitment centre portal).

Meanwhile, the workshops about entrepreneurship were delivered by David Setionegoro (Founder Solar Teknindo Jaya) and a PresUniv alumni, Raka Masduki Founder Biaji Rengginang (a traditional rice cracker snack from Indonesia). Closing the event, students formed teams and presented their creative ideas in Idea Challenge Competition. The competition won by SMAK Tunas Bangsa, followed by SMAN 2 Tambun Selatan and SMAN 2 Cikarang Utara as the second and the third winner.

“In the future, I hope that the young generation could be aware with the issues around us, we need a real action and contribution for a better life”, said Rivia (Public Relations Student and Project Manager Eternity 2017)

According to Dindin Dimyati, S.Sos., MM (Head of Communications Study Programme) the event was very worthwhile because it was born from a need of the current context of the nation. The country needs creative people with an entrepreneurial spirit from various fields to give birth to many entrepreneurs in the field. Uniquely, as events like this are usually held only for senior high school graduates, ETERNITY was actually held for high school students.

“I do hope that such events that targeting the high school students will be even more held in PresUniv”, said Dindin.

Cikarang, Indonesia – Jumat (17/11), Mahasiswa Public Relation angkatan 2015, Program Studi Ilmu Komunikasi, Fakultas Humaniora, President University (PresUniv) mengadakan sebuah acara bernama ETERNITY (Entrepreneurship Through Creativity, Kewirausahaan melalui Kreativitas) di Auditorium Charles Himawan, President University. Acara ini juga merupakan bentuk dukungan terhadap salah satu target Sustainable Development Goals PBB (Perserikatan Bangsa-Bangsa), yaitu target ke-8 "Decent Work and Economic Growth (Pekerjaan yang Layak dan Pertumbuhan Ekonomi)" yang bertujuan meningkatkan semangat wirausaha para generasi muda.

Acara ini diikuti oleh 110 orang siswa dari tujuh SMA di seluruh Indonesia, antara lain, SMA Islam Yaspia, SMK Global Mulia, SMAK Tunas Bangsa, SMAN 2 Cikarang Utara, SMA Jaka Sampurna, SMA Tambun Selatan, dan SMAN 2 Cikarang Pusat.

Acara ini terdiri dari tiga sub-acara, yaitu Seminar, Workshop, dan Kompetisi Idea Challenge. Dalam seminar yang membahas tentang kehidupan kewirausahaan, ETERNITY mengundang Dr (Can) Ir. William Wiguna, M.Pd., CPHR., CBA., CPI., pendiri dari Careplus Indonesia, sebuah perusahaan pelatihan, dan seorang wirausahawan muda dan salah satu alumni PresUniv yang inspiratif, Steven Gouw, co-founder dari Rumah Porto, sebuah portal rekrutmen online sebagai pembicara.

Sedangkan workshop mengenai kewirausahaan disampaikan oleh David Setionegoro (Founder PT Solar Teknindo Jaya) dan alumni PresUniv, Raka Masduki (Pendiri Biaji Rengginang) sebagai pembicara. Menutup acara, para siswa membentuk tim dan mempresentasikan ide kreatif mereka dalam kompetisi Idea Challenge yang dimenangkan oleh SMAK Tunas Bangsa, diikuti oleh SMAN 2 Tambun Selatan dan SMAN 2 Cikarang Utara sebagai juara kedua dan ketiga.

“Harapan saya adalah agar generasi muda dapat lebih peka terhadap isu-isu di sekitar mereka. Kita butuh aksi nyata dan kontribusi bersama untuk kehidupan yang lebih baik,” ungkap Rivia, mahasiswa Public Relations  yang juga Ketua Panitia Project Eternity 2017.

Menurut Dindin Dimyati, S.Sos., MM, Kepala Program Studi Ilmu Komunikasi, acara ini sangat berbobot karena lahir dari kebutuhan terhadap konteks terkini bangsa Indonesia. Menurutnya, bangsa ini butuh orang-orang kreatif dengan jiwa kewirausahaan untuk melahirkan banyak wirausahawan dalam berbagai bidang bisnis. Menurut Dindin, acara ini unik karena biasanya hanya ada di kalangan anak muda lulusan SMA, namun ETERNITY justru diadakan bagi siswa-siswi SMA.

“Saya berharap acara yang menargetkan siswa-siswi SMA seperti ini akan lebih banyak lagi diadakan di PresUniv,” ungkap Dindin.