Published: 18 Oct 2017

Bandung, Indonesia—President University (PresUniv) students won first place at The 4th Padjadjaran Financial Festival. Meanwhile, the second dan the third place is team from Universitas Indonesia and Universitas Prasetiya Mulya.

PresUniv team are Antonius Adi Prasetya (Batch 2014), Nicco (Batch 2015), and Amelia Frian (Batch 2015), all of them from Accounting Study Program, Faculty of Economic & Business. Grand final was held in Graha Sanusi Hardjadinata, Bandung, Tuesday (3/10) and attended by Minister of Finance Sri Mulyani.

Padjajaran Financial Festival is a national annual event held by Faculty of Economics and Business, Universitas Padjadjaran. The events consists of capital market training (investment class), investment analysis paper competition, and grand seminar.

At this event, participants are required to make an investment analysis report of one of the three companies that are selected as study case. The paper of PresUniv team analyzed a company that runs in the poultry industry. They analyzed the condition, the macro economy that supported the company, predicted company’s financial performance, facilitated investors to buy company’s share, and forecasted the prospect whether the share is worth to buy, hold, or sell. “We joined this competition as a place to train ourselves and to gain experience. There were many things that we gained from this event, such as hardwork, networking, presentation skill, and exchange analysis method,” said Amelia.

There were 10 teams who made it to the Grand Final. Each teams was given 15 minutes to present and followed by Q&A. For this event, PresUniv team do a lot of practice and preparation. “We hope this success we can inspire the juniors to excel. We are ready to help them so that there is regeneration to continue the spirit to success,” said Amelia.(SL)

Bandung, Indonesia—Mahasiswa President University (PresUniv) menjadi juara pertama dalam ajang The 4th Padjajaran Financial Festival. Sementara, peringkat ke-2 dan ke-3 ditempati oleh tim dari Universitas Indonesia dan Universitas Prasetiya Mulya.

Tim PresUniv adalah Antonius Adi Prasetya (angkatan 2014), Nicco (angkatan 2015), dan Amelia Frian (angkatan 2015), ketiganya dari Program Studi Akuntansi, Fakultas Ekonomi dan Bisnis. Babak final diselenggarakan di Graha Sanusi Hardjadinata, Bandung, pada Selasa (3/10) dan dihadiri oleh Menteri Keuangan Sri Mulyani.

Padjadjaran Financial Festival adalah ajang tahunan tingkat nasional yang diselenggarakan oleh Fakultas Ekonomi dan Bisnis, Universitas Padjajaran. Acara ini dirangkai dengan pelatihan pasar modal (kelas investasi), kompetisi makalah analisis investasi, dan grand seminar.

Pada ajang ini, para peserta wajib membuat laporan analisis inventaris dari tiga perusahaan yang dipilih menjadi studi kasus. Makalah dari tim PresUniv menganalisa salah satu perusahaan yang bergerak di bidang peternakan unggas. Mereka menganalisa kondisi perusahaan, makro ekonomi yang menunjang perusahaan, prediksi kinerja keuangan perusahaan ke depan, memfasilitasi investor untuk membeli sahamnya, serta prospek ke depan apakah saham perusahaan tersebut layak dibeli, ditahan, atau dijual. “Kami ikut kompetisi ini sebagai ajang untuk melatih diri dan menambah pengalaman. Banyak yang kami peroleh dari lomba ini, seperti kerja keras, jejaring, kemampuan presentasi, dan bertukar metode analisa,” ucap Amelia.

Ada 10 tim yang masuk babak Grand Final. Setiap tim diberi waktu 15 menit untuk presentasi dan dilanjutkan dengan tanya jawab. Guna menghadapi ajang ini, tim PresUniv melakukan banyak latihan dan persiapan. “Kami harap keberhasilan ini menginspirasi adik-adik kelas kami untuk berprestasi. Kami pun siap membantu mereka supaya ada regenarasi untuk meneruskan semangat berprestasi,” ungkap Amelia.